7 въпроса на интервюта за работа от топ бизнесмени

Въпроси извън тематиката на професията не се препоръчват като подходящи за интервюта за работа. Въпреки това, ако срещу вас стои топ бизнесмен, много вероятно е да ви се наложи да отговаряте на някои, меко казано, нетипични въпроси.

Събрахме за вас списък от седем тактически въпроси, използвани от някои от най-успешните бизнесмени в света.

 

  1. Вие ли сте най-умният човек, който познавате?

Лари Елисън е съосновател и дългогодишен изпълнителен директор на Oracle. Той държи да наема изключително талантливи и интелигентни служители. Това е и причината да задава този въпрос. Ако кандидатът отговори с “да”, той обикновено бива нает. Ако отговорът е “не”, Елисън ще попита “А тогава кой е?” и ще опита да наеме него.

 

  1. До колко странен бихте се определили по скалата от едно до десет?

Малка доза странност върви ръка за ръката с работата в Zappos, смята изпълнителният директор на компанията Тони Шай. Той твърди, че числото не е толкова важно, а по-важното е как отговаря човекът. Въпреки това “ако се определите като едно, вероятно сте твърде праволинеен за културата на Zappos“, казва той. “Ако сте десет, може би сте твърде луд за нас”. Друг любим въпрос на интервю за работа в Zappos е “До каква степен бихте се определили като късметлия по скалата от едно до десет?”. Ако отговорите “едно”, вероятно често обвинявате останалите за лоши ситуации. В същото време, ако отговорът ви е десет, това означава, че не разбирате защо ви се случват хубави неща и най-вероятно ви липсва увереност.

 

  1. Намирате се на земята. Вървите една миля в посока на юг, след това една миля в посока на запад и накрая една последна миля в посока на север. В момента стоите там, откъдето сте тръгнали. Къде се намирате?

Илон Мъск, изпълнителният директор на Tesla и SpaceX, задава тази гатанка на кандидатите, за да тества тяхната интелигентност. Тя може да има няколко верни отговора.

 

  1. Като какво животно бихте се самоопределили?

Сторми Саймън, президент на Overstock, казва: “Животинското царство е достатъчно широко и всеки може да се идентифицира с конкретно животно, което смята, че въплъщава собствените му личностни характеристики. Веднъж един кандидат каза, че се идентифицира с червена панда, защото всеки си мисли, че са сладки и отзивчиви, но се оказва, че са много мързеливи. Наехме кандидата въпреки този отговор, но се разделихме след три седмици. Това само доказва колко важен е въпросът.

 

  1. Какво бихте направили, ако станем свидетели на зомби апокалипсис?

Ашли Морис от Capriotti’s вярва, че този въпрос показва как кандидатът би реагирал в случай на кризисна ситуация.

 

  1. Чук и пирон струват общо $1,10. Чукът струва един долар повече от пирона. Колко струва пиронът?

Джеф Зуелинг, оперативен директор на ZipRecruiter, споделя, че кандидатите често моментално изстрелват “10 цента”, което очевидно е грешен отговор. Вие ще кажете защо.

 

  1. Как бихте изкарали пари от щанд за сладолед в Central Park?

Ясмин Грийн, ръководител на отдела за научни изследвания и развитие в Jigsaw (преди известен като Google Ideas) има един специален казус, който обича да подхвърля на потенциалните си служители. “Любопитно ми е да видя как хората биха се справили с неопределеността и дали умеят да се забавляват, докато мислят”, обяснява тя. Грийн добавя, че нейните хора трябва да имат “силата на духа да преодоляват всяко препятствие, което се изпречи на пътя им.”

Коментирай