Непознатият Къчър: инвеститор за милиони

Кристофър Аштън Къчър е известен актьор от малкия и големия екран. Това, което обаче се крие зад харизматичната личност и красивото лице, силно ще ви впечатли.

Аштън е роден през февруари 1978 г. в град Сидър Рапидс, Айова. Той се ражда в семейство на баща от чешки произход и майка с чешки, немски и ирландски корени. Има по-малка сестра на име Тауша и брат близнак на име Майкъл Къчър, който, за съжаление, се ражда с вроден слухов twins_1проблем и церебрална парализа. Здравословните проблеми на брат му допринесят за високия стрес, в който израснал, период, за който актьорът споделя: “ поддържах се толкова зает, че не можех да си позволя да усещам”.

По-късно семейството му се мести в друг голям град – Хомстид, Айова, където той развива любовта си към актьорството. Когато става на 16, родителите му се разделят, а това води до влошаване на поведението му. Заедно с братовчед си проникват в училището, в което учат, и го ограбват – задигат пари, но са задържани на изхода, след което ги обвиняват в трета степен грабеж. Те са осъдени на три години пробация и 180 часа обществено полезен труд.

През 1996 г. Къчър се записва в университета в Айова със специалност биомеханика, мотивиран да открие лек за брат си. Продължава да бъде буйно момче и дори е изгонен от общежитието си заради силен шум. В своя защита той заявява: “Мислех, че знам всичко, но се оказа, че нямам идея, какво се случва. Купонясвах и се будех много пъти, без да знам какво се бе случило на предната вечер. Раздавах се много и дори не зная как съм оцелял.”

Професионалната му кариера започва като модел в рекламна агенция в Ню Йорк, която го поставя в%d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb реклами на “Келвин Клайн” и различни френски и италиански модни къщи, а по-късно заминава за Лос Анджелис. Още след първия си кастинг за актьори, той е избран да участва в телевизионната продукция “Шоуто на седемдесетте”, където остава от 1998 до 2006. В последствие участва в редица филми, като най-популярните от тях са “Пърл Харбър” (2001 г.), “Пич, къде ми е колата” (2000 г.), “Просто омъжени” (2003 г.), “Познай кой?” (2005 г.) и още куп други. Последният голям проект, свързан с кино индустрията, е сериалът “Двама мъже и половина”, където Аштън изпълнява основната роля, замествайки Чарли Шийн.

В Лос Анджелис той създава много контакти с актьори, режисьори, продуценти и хора от бизнеса. Най  -важният му контакт обаче ще се окаже този с Гай Харли Озири – мениджъра на Мадона и U2. images_easy-resize-comНова информация, която проблясва сред широката публика, е, че освен с актьорска игра той се занимава с инвестиране на лични финанси и инвестиране на чужди средства чрез фондове в нови стартиращи бизнеси. Неговият нюх и този на партньора му Озири са безотказни. Те инвестират в ред развиващи се компании като Skype, Shazam, Pinterest, Spotify, Airbnb и събралия световен негативизъм сред таксиметровите шофьори – Uber.

Не е тайна, че именно световната му популярност му отваря доста врати във финансовия свят, в който всеки води нечестна и яростна борба за по-голямо парче от пая.  Това не е борба за прехрана и финансово оцеляване – това е състезание на ума, с което искаш да докажеш, че твоят бизнес нюх си го бива. Да застанеш на почетната стълбичка, да изпиеш една бира насаме в дома си и да си кажеш “Господи, наистина ме бива”.

Една от най-големите сделки, в която участва Къчър, е тази със “Skype”. Той убеждава Марк Андийсън (част от борда на директорите с HP Enterprise, Еbay и Facebook) да инвестира 2,75 милиарда долара. След като почти учетворява парите му, Skype е продаден на Microsoft за 8 милиарда долара.

Ако трябва да навлезем в конкретика, Аштън Къчър и бизнес партньорът му Гай Озири притежават над 80 дялови участия в стартиращи компании, като повече от 80% от тези компании бележат печалба.

Според Къчър не е важно да си изкарал пари на края на деня, важно е светът да бъде променен към добро, тъй като по този начин се решават истинските проблеми. Трябва да се помага на талантливи хора, а печалбата да бъде само отражение на този процес.

Коментирай