Буквата „f“ и буквата “t”

Интернет?

Понятието със синоними „нет“ и „мрежа“ е вече толкова всеобхватно и широкоспектърно, че ако направя анкета и попитам хората какво според тях означава „интернет“, едва ли ще получа два еднакви отговора. И това е съвсем нормално. Всеки може да даде различна дефиниция, а и хората използват мрежата за какво ли не. Като започнем от търсене на повече информация за река По, та стигнем до рецепти за пиле „Рокфор“. Живеем в глобален и изключително динамичен свят, в който понякога изобщо не ни дреме дали има кашкавал в хладилника или не…но без лаптоп не може! Естествено, аз в случая съм самото доказателство – сега на какво пиша този текст…

Мрежата в нета кой знае на какъв възел е завързана вече. Непрестанно от всички възможни страни приижда огромно количество информация, която си намира някъде в пространството място и изпада в лека дрямка, докато не бъде повикана отново.  Не ви ли се е случвало да чуете как ваш познат се оплаква, че не може да си влезе в пощата или в новинарския сайт, понеже му се е „задръстила мрежата“? Е, случва се. Няма как. С толкова много „инфо“ и аз да бях мобилно устройство, едва ли щеше да ми е толкова лесно винаги да се справям на 100%. Само като се замисля колко материал за четене има в Google и колко видеоклипове – в YouTube – вече определено ме боли главата. Това са числа в диапазона милион-трилион-октилион. Математиката не ми е най-силната страна, но се опитах да направя някакво описание. И все пак, глобалността на нета, в който „цъкаме“ ежедневно, се разраства ден след ден и не ми се мисли след десетилетие какво ще е положението.

В днешно време социалните мрежи направиха така наречения „бум“. Именно по тази причина заглавието на статията ми е такова. Буквата „f” идва от съкращението и логото на Facebook (при нас в текстовете може да го срещнем и на български – Фейсбук). А буквата „t“ идва по същата логика, но от Twitter (Туитър). Това са две от най-популярните и най-използваните социални мрежи в света. Когато милиони хора качват снимки, пишат статуси или туитват, ретуитват, лайкват, шерват, пращат си емотикони или дори създават „ивенти“ за предстоящи събития и страници на различни общности и организации – значи определено говорим за глобалност. Подчертаните термини вече са доста познати понятия, които употребяваме смело в ежедневието си и които могат съвсем спокойно да участват в класация за най-известни нови думи.

Започнали сме да чувстваме една необходимост да влезем например във фейсбук профила си и да видим какво се случва „по света и у нас“. И естествено – социалните мрежи са удобно и компактно средство, чрез което имаш достъп до какво ли не. Сърфираш бързо, лесно (ама без „вкусно“). Въпреки че си поръчваме храна по интернет. И все пак, където и да отидеш, в който и сайт да влезеш, почти навсякъде ще срещнеш символите „f” и „t”, чрез които се осъществява по-гъвкава връзка и се дава допълнителна и уточнителна информация. Хората дори се добавят взаимно в общи затворени групи, за да могат да споделят там впечатления, настроения и новини и да поддържат контакт помежду си – съвсем практично и безплатно. Идеята ми за темата не дойде от домашно за Интернет, а от това, че нон-стоп срещам “f” и „t”, където и да се обърна. И просто ми стана интересно да пиша за двете букви, колкото и налудничево да звучи. Дори преди малко влязох в сайта на известна световна музикална телевизия и отстрани ми се подадоха съвсем невинно буквичките. И просто категорично и окончателно реших, че ще пиша за това.

Изводите са, че социалните мрежи и интернета са нещо необходимо и хубаво, но не бива да се прекалява с тях и да се изпада в мании и зависимости. Употребата им е очевидно неизбежна, но все пак не бива да забравяме, че освен “ф“ и „т“, съществуват и други букви.

И още един извод, който е малко отнесен и не по темата. Ако ни се яде кашкавал, а не намираме в хладилника… просто трябва да отидем до магазина и всичко е наред.

Автор: Борислав Вълов

Коментирай