България втора в ЕС по брой жени мениджъри

Всеобщия стереотип гласи, че жените в България не успяват да си проправят път до висши ръководни постове. Въпреки това, нашата страна се оказва на призова позиция по отношение на процентното съотношение между жените и мъжете на мениджърски позиции. Това показва ново проучване на Евростат, направено за Международния ден на жената.

Единствената страна, която се нарежда пред България в класацията, е Латвия. Латвия всъщност е и единствената страна, в която броят на мениджърите от нежния пол е по-голям от броя на мъжете мениджъри. Цели 53% от висшите ръководни постове в тази страна се заемат от жени.

България дели втората позиция в своеобразното класиране с Полша, като и двете държави имат по 44% дял на дамите във върховете на бизнеса. Малко зад тях остават Ирландия (43%), Естония (42%), Литва, Унгария и Румъния (всичките с по 41%), както и Франция и Швеция (и двете държави с по 40%).

В другия край на класацията са Германия, Италия и Кипър, при които делът на жените на мениджърски позиции е само 22%. Не много по-добро е положението в Белгия и Австрия (по 23%), както и в Люксембург (24%).

Всеки трети мениджър в ЕС е жена, но тя получава средно 1/4 по-малко заплащане от мъж на същата позиция.

Цялостното обобщение на Евростат е, че близо 7,3 милиона души в Европейския съюз заемат мениджърски позиции в компании с 10 или повече служители. 4,7 млн. от тях са мъже (65% от всички мениджъри) и 2,6 млн. са жени (35%).

С други думи, въпреки че представляват приблизително половината от всички наети лица в Европейския съюз, жените продължават да бъдат слабо представени в ръководните звена“, се казва още в доклада на на Евростат, публикуван на 6 март.

Другата притеснителна статистика, представена в изследването, е, че жените на мениджърски позиции получават средно 23,4% по-малко възнаграждение от мъжете, което означава, че един мениджър от женски пол получава средно 77 ст. за всеки 1 лев, изкаран от мъж на същата позиция.

Разлика в заплатите на жените и мъжете на ръководни позиции се открива във всяка една страна от Европейския съюз, макар в някои държави разликата да е доста по-малка, отколкото в други. И тук България се класира на едно от челните места – само 15% е разликата между възнагражденията на двата пола във висшите етажи на бизнеса. Разликата е най-малка в Румъния (5,0%), следвана от Словения (12,4%), Белгия (13,6%) и България.

Жените на мениджърски позиции получават с около една трета по-малко в страните Унгария (33,7%) и Италия (33,5%), както и с повече от една четвърт в Чехия (29,7%) Словакия (28.3%), Полша (27.7%), Австрия (26.9%), Германия (26.8%), Португалия (25.9%), Естония (25.6%) и Обединеното кралство (25.1%).

Източник на снимката: Business Growth Centre

Коментирай