Тази седмица ви представям една малко по-различна история за вампири в чудесна опаковка. Историята на семейство Радли идва с издържана корица и страници, оцветени с червено мастило, които ви въвеждат в настроението на книгата още преди да сте започнали да четете. А четенето, както при всеки добре направен хорър, става бързо и трескаво.

На пръв поглед Радли изглеждат като типично английско семейство. Живеят в хубава, но дискретна къща, сгушена сред множество свои копия на обикновена улица в градчето Бишъптърп. Но ако някой минувач обърне достатъчно внимание, би отбелязал с изненада липсата на каквито и да е птици из дърветата в градината им. Родителите Питър и Хелън са една обикновена, тиха двойка, която стои настрана от съседски свади и конфликти. Той е лекар,а тя организира вечерни партита и посещава женски клубове. Двамата имат син и дъщеря – Роуън и Клара, който ежедневно са тормозени от съучениците си, въпреки своята кроткост.

Освен с тормоза в училище младежите трябва да се борят и с други проблеми. Те не биха могли да излязат навън без да са обилно намазани със слънцезащитен крем, измъчват ги различни физически слабости и болести, а животните бягат от тях без причина. Като всички тийнейджъри двамата се борят и с емоционалната тежест на влюбването и издирването на място и принадлежност в света.

Кулминацията настъпва, когато Клара е поставена в екстремна ситуация от свой съученик. Напрежението ѝ идва в повече и ненадейно, но кърваво, тя открива истинската си същност. След като булото на тайната е свалено от лицето на истината, изведнъж всички проблеми на семейството лъсват голи и грозни. Те са вампири, но живеят като обикновени хора и имат обичайни семейни проблеми. Въздържанието им отнема щастието, кара ги да се чувстват зле и физическата слабост придава допълнителни краски на ситуацията. Тогава в картинката се появява нова фигура – Уил, братът на Питър, от когото тръгват бримките, които разплитат историята на миналото им…

„Всеки потиска нещо. Мислиш ли, че някои от тези „нормални” човешки същества наистина прави точно каквото иска да прави, през цялото време? Разбира се, че не. Точно същото е. Ние сме от средната класа и сме британци. Подтискането е във вените ни.”

Освен хорър сцените, описани сравнително брутално и детайлно, в книгата намира място и хуморът под формата на иронични коментари, които осмиват обществото ни, и закачки с известни личности. Някъде там се прокрадва и късче романтика:

„- Бил ли сте влюбен преди? (…)
– Веднъж – отговаря той; думата е само грачещ звук, излязъл от дъното на гърлото му.
– Винаги е само веднъж, нали? Останалите… те са просто отгласи.“

Накратко, “Кланът Радли” е сатиричен роман за вампири с кървави страници. Още за него в Книголанадия и при Момичетата от града.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *