Електромобилите с внушително влияние върху финансовите пазари

Масивното развитие на световната икономика през 20-ти век се свързва най-вече с бума на петрола, но 21-ви век изглежда ще бъде отреден на електрическите превозни средства. Очаква се през следващите няколко години електромобилите да заменят традиционните коли.

Глобалните икономически последствия са огромни и дълбоки. Bloomberg прогнозира, че електрическите коли могат да бъдат толкова разрушителни за петролния пазар, колкото ценовата война на ОПЕК от 2014г.

Източник: Forbes

Специалистите смятат, че вече сме видели върховото потребление на бензин в света. В бъдеще се очаква търсенето да е в състояние на постоянен спад, което до голяма степен да се дължи на поевтиняването и повишената популярност на електрическите превозни средства. По същия начин Imperial College London прогнозира, че до 2025 г. те ще заменят 2 милиона барела на ден от търсенето на петрол. Прогнозите на международната енергийна компания BP са за още по-драстично влияние в малко по-дълъг период – те очакват 5 милиона барела дневно да бъдат изместени през следващите 20 години, благодарение на електромобилите.

Това обаче не е енергийна революция, която е напълно неочаквана от големите компании. Shell вече обяви плановете си през 2017 г. да започне масово да използва европейската си инфраструктура от бензиностанции за обслужване на електрически коли. Това предполага превръщането на някои от тях в станции за зареждане. Процесът ще започне още в края на тази година.

Автомобилните гиганти вече са убедени, че електромобилите – въпреки дългия път, който им остава да извървят – ще надделеят над двигателите с вътрешно горене по-рано, отколкото си мислите. Изпълнителният директор на Ford наскоро заяви, че автомобилите на ток ще станат повече от автомобилите с двигатели с вътрешно горене след около 15 години.

Макар и с по-бавни темпове, електрическите коли започват да намират своето място под слънцето и в България. Според председателя на индустриален клъстер “Електромобили” Илия Левков в ефира на Bloomberg TV, продажбите им у нас са се увеличили с между 2 и 3 пъти само за 2016 г.

Въпреки това, процентният дял на електрически коли у нас е все още най-малкият в целия Европейски съюз. Към началото на юли 2016 г. регистрираните превозни средства в страната са 4 130 195. От тях едва 217 са електромобили. Има още 58 хибриди с дизелов двигател и 1 862 хибриди с бензинов. 2 137 е финалният брой автомобили, които могат да се движат на ток в страната. Това прави само 0,05% от общия брой на движещите се превозни средства в България.

Коментирай