Google и Microsoft в битка с пиратските сайтове

След натиск от страна на британското правителство, Google и Microsoft се съгласиха да направят по-трудно изтеглянето на пиратско съдържание от торент сайтовете. Те обещаха да настроят своите алгоритми за търсене, така че да изхвърлят на по-задни позиции сайтове с нелегално съдържание. Това означава, че платформи като The Pirate Bay ще бъдат по-трудни за намиране от обикновения потребител. Легалните сайтове за сваляне или стриймване на авторско съдържание ще получат приоритет вместо тях.

Търсачките играят жизненоважна роля в помагането на потребителите да откриват съдържание в интернет. Те трябва да работят в по-сериозно сътрудничество с творческите индустрии. Потребителите все повече търсят онлайн музика, филми, електронни книги и голямо разнообразие от друго съдържание. Важно е те да получават на преден план линкове към легитимни уеб сайтове и услуги, а не линкове към пиратски сайтове.“, заяви английският политик Джо Джонсън.

Министърът Мат Ханкок добави: “Ние сме една от водещите дигитални нации в света и имаме отговорността да направим така, че потребителите да имат лесен достъп до легално съдържание онлайн. Пиратските сайтове лишават артистите и притежателите на права от трудно изкараните им приходи и съм щастлив да видя как индустрията взима важни решения като това забележително споразумение, което ще способства за задвижването на промяната.”

“Дедпул”: най-нелегално сваляният филм на 2016. Източник

Компаниите се съгласиха да започнат работа по този проект моментално и се очаква промените да бъдат готови около средата на тази година. Това са допълнителни мерки, които британското правителство взима след блокирането на множество торент тракъри и нелегални стрийм сайтове през 2015 година. Блокирането се изпълнява от 5-те най-големи интернет доставчици в страната. Въпреки това, според проучване от 2016 година, около 15% от местните интернет потребители използват пиратско съдържание. То се състои предимно от музика, но също и филми и телевизионни продукти. Причините за това се крият във високата цена на легалното придобиване, трудното намиране на законни канали, както и объркване на кое е законно и кое не е. Авторите на проучването твърдят, че лесният достъп до легално съдържание на добра цена е пътят напред.

Сделката, поне към този момент, е на доброволен принцип от страна на Google и Microsoft.  Правителството ще следи за ефективността на програмата през следващите месеци. Те ще имат и възможността за допълнителни мерки като въвеждане на глоби. Членове на креативните индустрии във Великобритания, които допринасят с около 10 млн. паунда на час за британската икономика, също ще бъдат част от процеса.

Анти-пиратските действия не спират до там. Британската полиция наскоро заяви, че рекламните приходи на пиратските сайтовете в Обединеното Кралство са намалели с 64%. Това се дължи на дълга кампания, част от която е създаването на черен списък с нарушители на авторско право. Рекламодателите са окуражени да бойкотират сайтовете в този списък. Съществуват опасения, че напълно легални сайтове могат да бъдат поставени в този блеклист и да бъдат ефективно цензурирани.

Доставчици на интернет услуги във Великобритания също започнаха да се свързват с нарушителите на авторски права и да изпращат приятелски предупреждения, че действат незаконно. Не е ясно обаче какво се случва, ако те бъдат игнорирани. Подобни програми с предупреждения вече съществуват в САЩ. Американските потребители могат да бъдат наказани със забавяне на интернет скоростта им и дори затваряне на акаунта им.

Очаква се комбинацията от всички тези мерки с помощта на Google и Microsoft да намали нелегалното сваляне от обикновения потребител до минимум. Въпреки това, тези действия едва ли ще афектират по-технологично запознатите, които често заобикалят блокирането чрез VPN услуги. Големи торент тракъри като The Pirate Bay също продължават борбата си с анти-пиратството като постоянно променят своите домейни. Това означава, че едва ли можем да очакваме бърз край на битката между пиратите и притежателите на авторски права.

Коментирай