Hyperloop транзит със скорост над 800 км/час ще се строи в Дубай

Дубай излиза напред в надпреварата за изграждането на най-бързата мрежа за масов транзит на планетата.

Градът разглежда възможни маршрути за първият Hyperloop – високоскоростна транспортна система, която използва тунели или тръби, за да превозва пътници и товари в левитиращи капсули.

„Дубай е нашият приоритет и ще направим всичко възможно, за да реализираме този проект.“ – казва Роб Лойд, изпълнителен директор на Hyperloop One, след подписването на първия комерсиален договор на компанията с местните власти.

Hyperloop One разглежда и изграждането на транспортни системи в други държави: Русия, Финландия, Швеция, Холандия, Швейцария и Англия. Но за момента Дубай е отправна точка и първите пътници най-вероятно ще могат да ползват Hyperloop още през 2021 г. Един от разглежданите маршрути – между Дубай и Абу Даби – е дълъг 165 км. Обикновено се изминава за повече от час с автомобил. Hyperloop би съкратил това пътуване до едва 12 минути.

sf-to-la-infographic_0

Дубай също е дом на едно от най-натоварените летища в света. Благодарение на Hyperloop пътниците ще могат да стигнат до Риад, столицата на Саудитска Арабия, само за 48 минути, както и до Доха, столицата на Катар, за едва 23 минути. Това най-вероятно ще облекчи натовареността от кратки полети.

Как работи системата? Електрически двигатели движат капсула по тръба с ниско атмосферно налягане, където тя може да достигне скорост поне 1200 км/ч – безпрецедентна в наземния транспорт.

През май тази година Hyperloop One проведе първото си публично изпитание на своята технология за ускорение. Благодарение на него компанията събра нови $80 милиона финансиране. DP World, третият най-голям пристанищен оператор в света, също инвестира $50 милиона и вече работи с компанията за превози на товари, планирани за 2020 г.

Hyperloop е концепция на Илън Мъск, човекът зад Tesla и SpaceX. Той направи патентна на технологията безплатен, за да окуражи международното сътрудничество на експертите, работещи върху футуристичната идея.

Коментирай