Как да разпознаем фалшив имейл и да се предпазим онлайн

Фалшивите имейли остават един от най-сериозните проблеми сред киберпрестъпленията и до днес. Зловредните електронни писма се използват за разпространение на вируси/малуеър или се опитват да достигнат до вашите лични данни. Макар средностатистическият потребител днес да е по-запознат с онлайн измамите, това не означава, че сме напълно защитени.

Представяме ви няколко полезни съвета за запазване на вашата електронна поща в безопасност.

Проверете данните на подателя

Когато в пощенската ви кутия попадне ново писмо, първата ви задача е да проверите от кого идва то. Това изглежда очевидно, но е важно да се вгледате внимателно в детайлите на подателя. Спам имейлите често използват адреси, наподобяващи визуално тези на истинските компании. Например, не всички биха се усъмнили в писмо, идващо от ***@paypall.com, въпреки очевидно грешното изписване на името на компанията.

Внимавайте за съмнителни линкове

Заразените линкове и прикачени файлове все още са основният начин за разпространение на вируси. Всичко това става с едно натискане на мишката от ваша страна. Важно е никога да не кликате върху линк без да знаете дали той е легитимен. Това може да бъде тествано като просто прекарате курсора над линка, за да видите действителния интернет адрес, към който води той. В случай, че адресът не се показва, натиснете го с десен бутон, изберете “копиране на адреса” и го поставете в текстов файл. Така можете да видите крайната дестинация.

По същия начин, ако сте получили прикачен файл със съмнителен произход, помислете два пъти преди да го отворите. Ако се колебаете, винаги можете да се свържете с подателя и да му поискате повече информация. Ако имейлът е фалшив, вероятно въобще няма да получите отговор.

Проверете граматиката/стила на имейла

Друго слабо място на фалшивите имейли са граматиката и стилът им. Ако имейлът наистина е от вашата банка, малко вероятно е в него да има правописни грешки. Киберпрестъпниците от цял свят вече могат да използват безплатни услуги като Гугъл Преводач в опит да заобиколят езиковата бариера. В такъв случай със сигурност ще има смислови грешки в писмото.

Имайте представа от къде може да изискват данните ви

Някои нагли киберпрестъпници изпращат имейли, представяйки се за социална медия, в която имате регистрация, или банкова институция. Трябва да сте наясно каква информация обикновено изискват тези институции. Това ще ви помогне да разпознавате евентуални измами. Никоя обработваща пари институция няма да ви поиска лични данни чрез електронна поща. Това се отнася за банки, PayPal, Skrill и т.н.

Внимавайте за фишинг сайтове

Крайната цел на повечето фалшиви имейли е да ви препратят към друга уебстраница, която се използва за “фишинг” цели. Фишинг сайтове наподобяват истинските на 100% (с изключение на домейна) и ви приканват да въведете свои данни под различен предтекст. Тези данни след това са прехвърлени на престъпниците.

Други бързи съвети:
  • Използвайте добра електронна поща – тя сама ще трие спам съобщенията. Няма да сбъркате с Gmail.
  • Никога не отговаряйте на спам имейли и никога не кликайте от любопитство. Изтриването винаги е най-добрата опция.
  • Бъдете внимателни къде споделяте имейл адреса си.
  • Периодично променяйте паролата на имейла си и не ползвайте една и съща парола за всеки акаунт, който имате.
  • Използвайте верификация с 2 стъпки.
  • Ако предложението изглежда прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно е така (малко вероятно е да сте наследили $1 млн. от нигерийски принц)!

 

Източник: International Business Times

Коментирай