Какво е задължително да направите преди да продадете своя Android телефон

Телефонът отдавна надскочи основната си функция на средство за провеждане на разговори. Начините за свързване чрез него обхващат множество социални мрежи и приложения. На практика той може да даде достъп до огромни количества лични файлове, документи, снимки и медия. Поради мащабното си значение и функционалностите, които предлагат и скоростта на мултиплицирането им, телефоните са едни от най-често подменяните джаджи. С темпото, с което ги сменяме, освен ако не желаем да имаме собствен склад за резервни части, обичайна практика е по-старите устройства да се продават.

Като основно средство за легитимация на уеб профилите ни, когато заменяме телефона си, трябва да се уверим, че не оставяме следи от присъствието си, които могат да бъдат използвани от следващия му собственик. Най-често използваният начин за това е връщането на фабричните настройки на дивайса и изтриване на цялото му съдържание или т.нар factory reset. Това ни дава сигурността, че цялата ни информация ще бъде заличена от лицето на земята завинаги. Да, ама не е точно така.

Данните от телефоните с операционна система Android могат да бъдат възтановени и след рисет с подходящите тулове, тъй като файловете не се презаписват наистина, а след изтриването просто попадат в каквото свободно пространство е останало. За щастие, има няколко стъпки до това веднъж завинаги да изтриете съдържанието на телефона си, които никак не са сложни. За всеки случай.

Шифроване. Това е най-сигурният начин да попречите на повторното възстановяване на информацията си. Когато шифровате данните на устройството си, вие на практика кодирате съдържанието със специален ключ, без който информацията не може да бъде прочетена. Така само с използването на парола, можете да си гарантирате информационна сигурност.

Повечето устройства, които поддържат операционна система Android 6.0 Marshmallow, задължително криптират информацията за максимална сигурност. За телефони с Android 5.0 Lollipop или по-ниска, лесно можете да включите шифроването от настройките (най-често чрез Settings > Security > Encrypt phone) преди да изтриете информацията си. Така с factory reset- а ще изтриете разбъркани данни, които са практически невъзстановими.

Презапишете еднократни данни. След като сте кодирали файловете си, дали те factory reset и сте изтрили съдържанието на устройството си, можете да стигнете дори по-далеч, като направите унищожената кодирана информация още по-безполезна чрез презаписване на ненужни данни върху нея. Как става това – просто настройте телефона си отново, но този път без да влизате в никой от профилите си. След това запишете възможно най-дълго видео с най-високата постижима резолюция. Няколко пъти. После пуснете още един factory reset.

Повторение. Най-големите параноици могат да си осигурят спокойствие, като повторят стъпките отгоре по няколко пъти. Но за тези, които нямат животозастрашаваща информация за криене, едно просто криптиране и factory reset ще свършат чудесна работа срещу съживяване на данните.

Нека личната информация си остане лична!

Коментирай