Кола на старо: какво да търсим?

Често хората се сблъскват с избора на возило и за стандартите на страната ни предпочитаното такова обикновено е използваното. Какво трябва знаем, когато купуваме използван автомобил?

Повечето търговци предлагат преглед на избрания автомобил в сервиз по избор. Това е голям плюс, ако имате механик, който наистина да ви  посъветва за състоянието на вашия избор. Тази услуга обикновено струва от 10 до 50 лв. в зависимост от населеното място, колко обстойно се преглежда автомобилът и не на последно място, дали механикът ви е познат или приятел. В случай че сте решили да избегнете срещата с професионалист, е добре да се запознаете със следните точки:

10. Определете бюджета

Трябва да знаете лимита си. Ако например сте спестили 8 000 лв., то тогава вие търсите автомобил с крайна сума от продавача на стойност не повече от 6500 лв. Много хора пропускат разходите, които идват веднага след закупуването на превозното средство, а именно: регистрация, екотакса, данък, гражданска отговорност, винетен стикер, които могат да достигнат обща стойност от 500 лв. до 1500 лв. в зависимост от годините и мощността на автомобила. След това идват рутинните разходи: смяна на масло и консумативи, ангренажен ремък и други, и пак в зависимост от автомобила тези разходи могат да варират от 200 до 1000 лв.

9. Проучете модела

people-1031169_960_720Това проучване е важно, за да не останете изненадани в последствие. Необходимо е да проучите слабите страни на модела  (коя част се чупи най-често за този модел), както и дали автомобилът е масов, от което ще разберете дали лесно се намират части за смяна. Стар метод за това може да бъде проведен и без наличието на интернет – за период от 2-3 дни можете да се заглеждате в заобикалящия ви трафик. Ако един модел автомобил се среща по-често от друг това означава, че той е по-добър от останалите в общия случай. И тук се сещам за една шега с не до там популярните спортни западни коли – не винаги ако една кола не е масова, означава, че тя е лоша.

8. Проверете специализирани сайтове

В сайтовете, които са се специализирали в предлагането на използвани автомобили, често се намират съкровища. Доста по-вероятно е да намерите изгодна цена, ако контактувате с частно лице, отколкото в лизингова къща или автокъща.

7. Информирайте се за различните видове горивни системи

Този момент е важен, тъй като не всеки двигател приляга на всеки стил каране. Пример: дизеловите двигатели са много лесни и мощни за каране в ниските обороти, трудно гаснат и имат много мощност. Бензиновите двигатели са по-тихи от останалите и по-мощни във високите обороти. Обикновено предавателното число на трансмисиите е различно при тези два типа двигатели, това се дължи на изходящата мощ. В следствие на това се появява и разликата в разхода на гориво. Дизеловите двигатели са доста по-икономични от своите конкуренти. Предимството на бензиновите двигатели, е че те могат да се захранват от алтернативни вещества като пропан бутан и метан.

6. Гаранция за използвани автомобили

Това е част от лудата надпревара на вече пренаситения пазар. Някои търговци предлагат гаранция за превозните средства, които предлагат. Това означава, че вие купувате с намален риск, тъй като повечето дефекти по закрепените автомобили излизат наяве до 5000 км пробег . Тези гаранции често са обвързани със сервизиране в подбран сервиз, което ще рече, че вашият майстор може само да наблюдава автомобила.

5. Не купувайте прибързано и импулсивноcar-171416_960_720

Всеки е гледал филми с много мощни автомобили с огромни двигатели и гуми. Тези автомобили са се превърнали в икони за времето си и остават в съзнанието ни, когато след двадесет години ги намираме на пазара за използвани автомобили.

Решавате да си вземете автомобил, който да бъде практичен, икономичен, красив  и т.н. и в момента в който прекрачвате прага на автокъщата, съзирате една от тези легенди. Решавате, че животът е пред вас и без да помислите за хилядите неща, които съпътстват покупката, се озовавате на предната седалка на спортен автомобил, движейки се с висока скорост към морето.

4. Преглеждайте автомобилите обстойно

Задължително е да проверите дали всички системи по автомобила работят правилно. Дори и най-малката нередност трябва да ви даде сигнал, че има проблем. Търговците обикновено премахват тези проблеми и тестват всички системи преди вие да го направите. Удобен момент за купуване на автомобил е зимата. Тогава температурите са по-ниски и паленето е цяло предизвикателство за повечето използвани автомобили.  В случай че се чудите дали не ви мамят с километрите на циферблата, можете да погледнете волана и педалите. Ако те са захабени, това означава, че автомобилът е каран доста. Ние знаем, че всички автомобили, идвайки към България, внезапно се подмладяват, тъй като им се налага да са пъргави, все пак не всяка възрастна вещ може да издържи на пътния ландшафт.

3. Проверка на консумативи

Лесно могат да бъдат проверени няколко неща, които никой серизен търговец не може да ви откаже да направите:

Проверка на съединител: намирате някаква неравност -например бордюр, опирате предните гуми на колата в бордюра, включвате на 5-та предавка и започвате да отделяте съединителя. Ако пребоксува и се опита да потегли, това означава, че съединителят скоро ще трябва да се смени.

Проверка на клапани: подготвяте се с лист хартия на ауспуха и молите някой да форсира двигателя до 2000 оборота, след което го карате да отпусне рязко газта. Ако листът се всмукне навътре в ауспуха, това означава, че има загуба на компресия и клапаните са за смяна. Междувременно стрелката на оборотите в колата трябва да стои неподвижно.

Проверка на гарнитури: форсирате двигателя над 2000 оборота и наблюдавате изгорелите газове. Ако има бял дим – то тогава имате изгаряне на масло и ще трябва да да подменяте сегменти и гарнитури (скъпо удоволствие).

2. Инспектирайте и собственика, не само колата.

driver-1149997_960_720Ако купувате автомобил директно от продавача, трябва да го проучите. Но не по зловещия начин. Попитайте го за проблеми по колата, които след това да проверите. Ако ви лъже, то тогава тайните биха могли да бъдат много повече от колкото си представяте. Сам ли поддържа автомобила? Нетърпелив ли е да продаде колата си?  В повечето случаи узнавайки неща за продавача, може да получите допълнителна информация и за самата кола.

1. Недейте да теглите кредит за автомобил.

Автомобилът не е вещ, която носи приходи. И все пак ако стигнете до външно финансиране, трябва да знаете, че пълното финансиране е доста ангажиращо. Хубаво е да сте събрали поне 60% от сумата .

Успех с избора!

 

Коментирай