Колко умно може да е едно куче?

Всеки собственик на куче ще ви каже колко умен е домашният му любимец. Разбира се, това, което ние възприемаме като интелигентност при кучетата може да се измерва или наблюдава чрез външното им поведение – могат ли да отговарят на команди или да запомнят местоположението на скрита играчка например.

Учените отдавна размишляват дали това, което лежи в основата на “умното” поведение при животните е когнитивен процес – с други думи, мислене или израз на някакъв вид интелигентност. Изследванията започват с приматите и са открити забележителни когнитивни способности в други бозайници, включително и при кучетата. Проучванията показват, че те имат значителен капацитет да запомнят асоциации между команди, ситуации и поведения. На скоро бе доказано и че кучетата могат да си спомнят конкретни събития, точно както умеят хората и другите примати.

В началото на 21ви век, серия от проучвания показа недвусмислено, че кучетата имат сложни абстрактни способности. Те имат математически умения, каквито до преди се смяташе, че съществуват единствено при хората. Проучване от 2002 г. изследва способността на 11 домашни кучета да извършват прости изчисления. Учените са поставили едно по едно определен брой лакомства зад параван и накрая са им показали общия брой на поставените храни. Понякога експериментаторите манипулирали резултата, така че общият брой на лакомствата да не е един и същ с броя, които кучетата са видяли да бъдат поставени. Например, 1 + 1 + 1= 4. Кучетата прекарвали значително повече време, взирайки се в изхода на манипулираните изчисления, когато резултатът не е бил такъв, какъвто са очаквали.

През ноември 2016 г., ново проучване показва, че паметта на кучетата може да бъде дори по-сложна от това. Изследователи от Унгария доказват, че кучетата имат тип памет, известна в жаргона на психолозите като “епизодична памет”. Това е способността да се помнят конкретни събития от миналото, а не само връзката между две неща (асоциативна памет). Преди това се считаше, че подобна способност имат само хората и други примати, а кучетата използват асоциативната си памет единствено за извършване на заучени команди.

Трудно е да се извлекат силни доказателства, че животните имат някаква форма на епизодична памет поради простата причина, че не можеш да ги попиташ какво си спомнят. Затова във въпросното изследване кучетата са тренирани на повтарят действие, демонстрирано от човек. Например, ако човекът е скочи във въздуха и е даде команда на кучето “Направи го!”, кучетата трябва да възпроизведат същото действие. Много от тях успяват.

Не е ясно обаче колко дълго време продължава паметта на кучетата. Нямаме доказателства, че те могат да помнят събития, случили се преди месеци или преди дни. Едно друго скорошно проучване сравнява възможностите на паметта на 25 различни вида животни. От резултатите се предполага, че краткосрочната памет на кучетата за информация е ограничена само до няколко минути.

И все пак, това е доста по-добре от средната за останалите животни в изследването – 27 секунди. В сравнение с повечето животни, кучетата изглежда имат по-напредничав начин да запомнят неща и събития. Така че може би собствениците на кучета са прави да се кълнат в интелигентността на домашните си любимци.

Коментирай