Комиксите

История

Думата ,,комикс”, произлизаща от гръцките ,, κωμικός,kōmikos” и латинската ,, cōmicus” и означаваща ,,отнасящо се до комедията”, е свързана с изобразителното изкуство и художествената литература, а понякога и с исторически артефакти. Понятието ,,комикс” датира от 15-и век до днешно време, като в началото е имало единствено хумористично значение. С течение на времето това се променя и доказателство са съвременните комикси. Най-обобщените форми на комикса са комиксови панели във вестници и списания,  както и дългите истории в комиксови списания, графични романи и комиксови албуми. Като форма на изкуството, комиксът се налага в края на 19-и век и началото на 20-и век, а през 1980 година вестниците го въвеждат и популяризират. Ранни предшественици на комикса, подобни на днешните, са египетските йероглифи, гръцките фризове, средновековните гоблени, илюстрирани ръкописи, както и различни версии на Библията, които са представени предимно с изображения, а не с текст. Тези версии са били широко разпространени в Европа и са се ползвали, за да достигне християнското учение до неграмотните. Около 15-и век, след изобретяването на печатната преса,  която създава разделение между образи и думи, понеже двете изискват различни методи на възпроизвеждане. Ранните печатни материали са съсредоточени върху тематика, свързана с религията, но през 17-и и 18-и век те започват да се правят с аспекти на политическия, както и социалния живот, а също така чрез карикатура, започва да се осмива.

В днешно време

Сега, през 21-и век, комиксите са страшно ценени, както от колекционери, така и от фенове и от останалата маса от хора. Първите издателства, започнали да издават комикси и да печелят от този бизнес, са DC Comics (инициалите DC са съкращение от Detective Comics) и Marvel, като първо създадено е DC през далечната 1934 година. Първият измислен и един от най-известните герои на DC е Супермен. Той е създаден от хора, неработещи за тях през 1932 година, които в последствие през 1938 година им продават правата върху героя. Той дебютира същата година, юни месец в първи брой на Action Comics.
Вторият, не по-малко известен, е Батман, който е създаден през 1939 година. Дебютира в брой номер 27 на комикса Detective Comics, излязъл през март месец същата година. През същата година е основано и конкурентното издателство Marvel. До ден днешен има неразрешими спорове, кой е първият им създаден герой. През годините са създадени много екипи от герои, от които най-известните Лигата на Справедливостта на DC, Х-мен, Отмъстителите и Фантастичната четворка, които всички от последните три са на Марвел. Останалото е история. Една много дълга история. Враждата между двете издателства продължава и до ден днешен. Има още много издателства, които обаче не са толкова авторитетни. Някои, от които, Image, Boom studios и много други.

Интересни факти, мнения и много други

В моя списък на известни личности, фенове на комикси, попадат имена като Мегън Фокс, Патрик Стюарт, Джейми Александър, Елвис Пресли, Джин Симънс, Еминем, Барак Обама и много други. Друг интересен факт е, че повечето комикс персонажи са базирани на истински хора. Давам Ви за пример Синди Грийнстрийт,  по когото е базиран антигероят Уилсън Фиск, по-познат като Боса или Кингпин на английски. И още един пример – Конрад Вайдт, по когото е базиран Джокерът.  И тъй като трябва да има пример за супергерой, ето го и него – Върколакът е базиран на актьора Пол Д’Амато. Много хора не признават комиксите за литература. Аз смятам комиксите за литература, заради факта, че те карат хората, които не обичат да четат, да правят точно обратното. А чрез героите в комиксите, децата възприемат по-лесно какви да пораснат.  Също така, комиксите учат всички на много ценни съвети за живота, предадени по-просто, отколкото в книгите. За пример ще Ви дам Спайдърмен. Всичките му фенове го харесват, защото, в края на крайщата, той е обикновен човек с проблеми, проблеми, които всеки от нас някога е имал, а той винаги загърбва себе си, заради другите.

Така приключва тази статия за комиксите. Надявам се да Ви е харесала. Благодаря за отделеното внимание.

Автор: Ангел Катранджиев

Коментирай