Крадци на WiFi: как да предпазим собствената си мрежа

Причините, поради които вашата WiFi мрежа е с по-бавна скорост, могат да варират от проблеми с доставчика до опитни натрапници. Практиката показва, че външни лица често успяват да се доберат до безплатен Интернет за ваша сметка. Ето как можете да се защитите трайно от тях.

Първата стъпка е да свържете вашия телефон с WiFi, който искате да мониторирате за непоканени потребители. Нужно ви е приложението Fing, което може да свалите от тук:

0

След като се стартира, може лесно да видите вашата мрежа и свързаните към нея устройства, като при натискане на бутона Refresh информацията се актуализира.

12

Ако забележите неочакваното присъствие на непознато устройство, е нужно да запишете неговият MAC Address. Обикновено той е във формат XX:XX:XX:XX:XX:XX. За свързалия се телефон от примера това е 78:F8:82:ED:32:87. Вече можете да блокирате натрапника завинаги. За целта е необходимо да влезете в настройките на рутера. На вашия компютър натискате Windows + R, въвеждате cmd, enter и след като се отвори конзолата пишете ipconfig. Стойността след “Default Gateway:” е адресът на вашия рутер, който трябва да въведете в браузър. В нашия пример адресът е 192.168.1.1 .

След като сте достъпили рутера в Security менюто натискате MAC Filtering и добавяте адреса на устройството натрапник. По този начин повторна злоупотреба от това устройства става невъзможна.

Използвали ли сте този метод за детекция на WiFI крадци? Споделете с нас в коментарите!

 

Вижте още как да защитите личната си информация, когато решите да продадете Android телефона си.

Коментирай