Kraft Heinz оттегли $143-милиардната си оферта за Unilever

Американската хранителна компания Kraft Heinz свали своята оферта на стойност $143 млрд. за придобиването на британско-холандската корпорация Unilever, която е известна в България с маргарините “Калиакра” и сладоледите “Algida”. Това се случи само два дни след като бяха разкрити плановете за придобиването. Корпоративното изкупване щеше да бъде едно от най-големите в историята. То можеше да превърне новосъздадената марка в най-голямата компания за храни в света, сваляйки Нестле от дългогодишния им трон.

Unilever и Kraft Heinz обявяват, че Kraft Heinz оттегли своето предложение за комбиниране на двете компании“, заявиха фирмите в съвместно изявление. “Unilever и Kraft Heinz се отнасят един към друг с голямо уважение. Kraft Heinz изпитва огромно уважение към културата, стратегията и ръководството на Unilever“, добавят те.

Нашето намерение бе да работим по сделката на приятелска основа, но стана ясно, че Unilever не желае това да се осъществи“, твърди говорителят на американската компания Майкъл Мълън. “Най-добре е да излезем от нея рано, така че и двете компании да могат да се фокусират върху собствените си независими планове за генериране на стойност“, добави той.

Самите Kraft Heinz са конгломерат, създаден при обединяването на две международни компании – световноизвестните производители на кетчуп Heinz и американската компания Kraft Foods Group. Сливането им през 2015 година допринесе за репутацията и приходите им. За това се очакваше и сделката с европейците Unilever да бъде успешна.

Репортаж на Financial Times обясни отхвърлената оферта за покупката на Unilever – конгломерат, който също предлага потребителски продукти и хранителни брандове. Те варират от майонези и сладоледи до ножчета за бръснене, дезодоранти и други. Unilever разкриха, че Kraft Heinz са им предложили $50 за акция в компанията. Стойността е разделена между $30,23 на акция в кеш и 0,222 акции в комбинираната компания. По този начин Kraft Heinz са оценили Unilever на общо $143 млрд.

Офертата доведе до покачване с 14% на акциите на Unilever. Тези на Kraft Heinz се увеличиха с над 10%, достигайки нови рекордни нива. Въпреки това, ентусиазмът на американците бързо бе попарен, когато от Unilever заявиха, че офертата “фундаментално подценява” компанията и че “не се виждат ползи, нито финансови, нито стратегически, за акционерите в Unilever”. Веднага след официалната новина за пропадането на преговорите, които дори не са се състояли, акциите на Unilever претърпяха спад с 8%.

Ще се наложи Kraft Heinz да се върнат отново към чертожната дъска и да се насочат към друга мишена.

Източник на снимката: CNN

Коментирай