Кражби на данни и как да се предпазим

Kражбата на данни става все по-честo срещан проблем. В повечето случаи изглежда, че е невъзможно да се защитим напълно. Ето и най-често използваните начини за кражба и как да ги избегнем.

Техническата поддръжка на Microsoft

Един от най-модерните начини за кражба на данни е микс от нежелани телефонни обаждания и въплащаване в различни роли. Този тип измами наподобяват тези, с които мамят възрастните хора у нас. В тях участват лица, които се преструват, че работят като представители на техническа поддръжда към Microsoft. Често използват подготвени сценарии с общо приложение. Това включва фалшивия оператор да ви спомене, че компютърът ви работи бавно заради вируси. След това крадците умело ви правят приложение, което може да ви помогне с проблема. Докато ви омайват с нужния за вас софтуер, който да реши всичките ви проблеми, те  ви питат за информация за кредитната или дебитната ви карта. Много вероятно е и да търсят отдалечен достъп до компютъра ви чрез използването на общодостъпната програма Team Viewer. От Microsoft призовават за по-голяма бдителност и предупреждават, че всяка комуникация с тях трябва се инициира от самите клиенти. “Запомнете, Microsoft никога няма проактивно да достига до непоискана услуга за компютри. Всяка комуникация, която имаме с вас, трябва да бъде инициирана от вас.”

Спорните клаузи на PayPal

При публикуването на обява в сайтове за продажба на лични вещи като Продавалник, Базар и други се оказва, че чужденец от друга страна е заинтересован към продаваната от вас вещ. Той казва, че ще плати чрез Pay Pal и след това ще си вземе продаваната вещ в удобно време. Парите наистина ще дойдат по вашата сметка, но след като измамниците получат стоката, ще се възползват от една от заложените клаузи в правилника на PayPal – тъй наречения спор за връщане на пари. Този процес включва оплакване от крадците, които заявяват, че никога не са получили стоката. PayPal реагира веднага в полза на купувача, което води до огромни загуби за много хора.

3222709697_a0629e36b3

Кражба на данни от кредитни карти

Най-често срещаната кражба в днешно време е кражбата на данни от кредитни карти. Скимиращите устройства четат информацията от магнитната лента на картата. Крадците ги закрепят на истинските пос терминали за пазаруване или теглене на пари. Второто устройство е камера, която снима ПИН и защитния ви код. Тези скимиращи устройства се поставят на оживени места с много хора и се прибират обратно от крадците, когато хората в района намалеят. Чрез кражбата на данните от картата ви крадците могат лесно да си изготвят карта клонинг или просто да продадат информацията от вашата карта в интернет. Винаги преди да теглите пари от банкомат е препоръчително да проверявате дали всички части на банкомата не са подвижни и най-малкото, че банкомата прилича на други банкомати, които сте ползвали. Въпреки това има копия на банкоматите, които са много трудни за различаване от оригинала.

Фалшив анти-вирусен софтуер

pc-errorsЕдна от най-старите техники за кражба на данни от времето на Windows XP си остава фалшивият антивирусен софтуер. Най-често срещаните са тези, в които се появяват съобщения с текст: “Имате вируси или компютъра ви работи бавно! Моля натиснете тук за да го ускорите”. Ако го свалите, вашия компютър ще е заразен със зловреден софтуер или както би могло да се случи в най-лошия случай – рансъмуер като например CryptoLocker. CryptoLocker е вид Троянски конник, който се насочва към компютри, работещи с операционната система Windows. Той включва софтуера, който кодира цялата информация на един компютър и след това се търси “откуп” за разкодирането на тази информация. Ако потребителят не успее да плати исканата сума в уречения срок, който е 72 часа, всичките му файлове се изтриват. За съжаление кражбата може да се получи многократно, тъй като разкодирането на информацията не изтрива зловредния имейл.

Благодарение на тези и други методи,  крадците на данни печелят милиони долари годишно чрез уязвимости в интернет и във физическия свят. Единственото, което можете да направите е да се научите как да се защитите. Когато купувате или продавате нещо през интернет, е добре да използвате доказан посредник. Възможно е да не изкарате достатъчно, но поне няма да бъдете проследен. Уверете се, че банкоматът, който използвате няма скимиращо устройство като проверявате мястото, в което пъхате картата. Също трябва да внимавате и за фалшиви софтуери, които ви посочват за забавяне във вашия компютър. Ако компютърът ви започне да сваля даден файл без вашето разрешение, то най-добре е да изключите незабавно компютъра или поне интернет достъпа до него, за да се подсигурите, че данните ви не са откраднати. Тези съвети няма да ви спасят от всички крадци, но могат значително да намалят шансовете да бъдете “обрани”.

Източник: http://interestingengineering.com/common-modern-day-scams/

Коментирай