Историята зад Международния технически панаир в Пловдив

Мнозина от вас вероятно са посещавали Международния технически панаир в Пловдив или поне са чували по нещо за него. По инициатива на правителството на Стефан Стамболов през 1891 г. се учредява организация за създаването на голямо изложение, което да се проведе година по-късно. Целта на това изложение е да стимулира прохождащата индустрия на България, като спомогне да се създадат международни отношения на българското стопанство с чуждестранни пазари и производители.

4472_923__Изложбените павилиони са изградени в “Цар – Сименоновата градина”, създадена по проект на Люсиен Шевелас, известен с прозвището си “министъра на цветята”. Откриването на изложението станава на 15 август 1932 г. с голям военен парад, в присъствието на самия Княз Фердинанд, представители на правителството му и чуждестранни дипломати.

Първото изложение е създадено с много работа и с помощта на чуждестранни специалисти в областта, разгъвайки се на площ от 80 000 . Участниците са от 24 различни страни, а посетителите наброяват 161 727 души.

Българската индустрия получава възможност да се покаже пред света с най-добрите си отрасли –  копринарството, винарството, тютюнопроизводството, текстил, производството на етерични масла, кожухарството и растениевъдството. По време на панаира се демонстрират и електрическото осветление и е  извършена телефонна връзка със София.  Най – голямо внимание около себе си пък привлекли чуждестранни компании производители на електрически крушки, фонографът на Томас Едисън и оръжията на немската фирма “Круп”.

Традицията се създава през 1933 г., след като сред деловите и обществени кръгове в Пловдив се появява идеята за създаването на ежегоден панаир в града, макар първоначално изложението да е планирано като еднократно събитие. През 1933 г. неофициално и през 1934г. официално се признава за постоянен и единствен панаир в България за търговия на едро. Така той става неразделна част от българската икономика.

И така до ден днешен Панаирът се провежда вече за 83 път, като винаги се състои в последната седмица на месец септември. На място можете да откриете производители на машини, както и крайни продукти за търговската мрежа.

На всички, които ще присъстват и на таз годишното издание на панаира, пожелаваме успех с всички бизнес начинания.

One thought on “Историята зад Международния технически панаир в Пловдив

Коментирай