Могат ли технологиите да се борят с климатичните промени?

2016 бе най-топлата година в историята – с температура около 1.2°C по-висока от прединдустриалните нива. Докато това не звучи много страшно, доказателствата сочат, че средно покачване на температурите с 1°C на цялата повърхност на Земята ще доведе до драстични промени в климата. Междувременно горите и океаните ни не се справят много по-добре. Забелязва се значителен спад на дъждовните гори. Според доклад от 2016 година на Фондацията Елън Макартър, до 2050 година ще имаме повече пластмаса в океаните, отколкото риба. Прибавете към това и последните открития, според които Земята е на път да загуби две трети от дивата си природа до 2020 година, и е лесно да забележим, че се намираме в изключително неблагоприятна ситуация.

Въпреки това, все още има хора, които отричат световната криза на околната среда. Обезпокоителното е, че част от тях са хората, които вземат решения какво ще се случи със света през следващите 10 години. Много експерти смятат, че този период е последният ни шанс да смекчим покачването на глобалните температури.

За повечето рационални хора е ясно, че всеки човек има своята роля в спирането на климатичното изменение. Дори и малките стъпки могат да помогнат: например намаляването на поддържаната температура в жилището с един или два градуса през отоплителния период. Въпреки това, за отделния човек е невъзможно да окаже влияние в индустриални мащаби. След като технологиите днес заемат важно място в ежедневието ни, идва въпросът дали те не биха могли да бъдат големият двигател, който да задвижи промяната.

Технологиите

Технологиите вече играят огромна роля в смекчаването на глобалното затопляне. Възобновяемата енергия е добър пример за това. Съществуват и много примери за технологични инициативи, които подкрепят околната среда и са обект на нарастващ интерес от страна на инвестиционната общност. Нови програми за финансиране като Barclays Unreasonable Impact Initiative се пускат в експлоатация. Това е партньорство между Barclays Bank и Unreasonable Group, фокусирано върху подпомагането на предприемачески проекти, предназначени за решаване на най-неотложните социални и екологични проблеми.

В резултат на финансирането бяха разработени различни големи инициативи. Един пример за това е RT7000 – иновативно решение на проблема за рециклирането на пластмаса. То работи чрез машина, която може да обработва до 7 000 тона пластмасови отпадъци годишно, които в противен случай ще са депонирани, изгаряни или изхвърляни незаконно.

В допълнение, някои от най-известните филантропи от IT света изразиха намерението си да подкрепят технологични инициативи, които имат положително въздействие върху околната среда. Бил Гейтс пусна фонд с бюджет от $1 млрд. – Breakthrough Energy Ventures, за да инвестира в нови форми на чиста енергия. Гейтс е събрал група от 20 съмишленици инвеститори, които ще се присъединят във фонда. Той ще инвестира в научни пробиви с потенциал да доставят на човечеството евтина и чиста енергия.

Въпреки оптимизма, който идва от технологичната помощ в борбата с климатичните промени, не трябва да придобиваме фалшиво чувство за сигурност и да бъдем безучастни в битката. Всеки човек има задължението да прави нещо в личен план, дори това да е елементарното гасене на лампата при излизане от стаята.

Коментирай