Битка на роботите: Национално състезание по роботика 2016

На 17-ти декември в Интер Експо Център София за четвърта поредна година ще се проведе „Национално състезание по роботика“, организирано от Робо Лига България – платформа за развитие и обмен на идеи в областта на роботиката.

Събитието изправя млади ентусиасти и опитни професионалисти пред предизвикателството да конструират и програмират автономни роботи, с които да вземат участие в разнообразни дисциплини. Някои от тях са: мини-сумо, в което роботите трябва да изблъскат противника си от тепиха в 3 рунда; 3D лабиринт и следене на линия, в което робот се опитва да финишира по трасе, представляващо черна линия на бял фон.

Новите дисциплини тази година са Drone arena и LEGO challenge. Drone arena ще тества умението на състезаващите се да управляват своите дронове през затворен маршрут с препятствия, а в LEGO challenge ще се състезават роботи, направени само от LEGO части. Диман Михнев, един от организаторите от „Робо Лига България“ уточнява: “Всяка категория е препятствие за роботите и представлява технологично предизвикателство за отборите. Дисциплините са се утвърдили с времето като интерактивни и лесно достъпни, но понякога се превръщат в изпитание дори и за напредналите отбори.“

robo-league-3

Основни спонсори на събитието са Вистеон Електроникс България ЕООД. Тази година освен предметни награди, те ще предоставят и допълнителна награда за ученици от 12-ти клас или студенти – специализирано обучение в областта на софтуера и електрониката. Екипът им споделя: “Радваме се, че за четвърта поредна година имаме възможността да сме част от събитието. Участието в Робо Лига България много помага на учениците и студентите при въпросите, свързани с професионалното им ориентиране и развитие. През годините доказахме, че в България има много талантливи хора. Вярваме, че българската младеж притежава потенциала да промени бъдещето на страната ни”.

Благодарение и на други спонсори,“Робо Лига България” са подсигурили още мотивиращи награди:

  • За кандидат-студенти – преференциален прием на отличилите се на състезанията по Роботика в специалност по избор във факултет „Автоматика“ на Технически Университет-София (ТУ-София).
  • За кандидат-гимназисти – преференциален прием на отличилите се на състезанията по Роботика в Професионална гимназия по електротехника и автоматика – София (ПГЕА).

Робо-маратонът ще е целодневен – 17 декември, събота, от 9:00 до 17:00 ч. Входът е свободен! Повече информация за организаторите, събитието и дисциплините можете да намерите тук.

Коментирай