Нинтендо Switch: всичко което знаем до тук

Преди няколко дни Нинтендо официално представиха новата си конзола. Устройството се казва Switch и може да бъде очаквано на пазара през март 2017 година. Кратката реклама, с която бе обявена, не даде много информация за технически спецификации на конзолата. Въпреки това от нея научихме, че устройството е хибрид – ще може да се ползва като преносима и домашна конзола едновременно. Това бе очакван ход от страна на Нинтендо. Последната им домашна конзола WiiU не бе увенчана с голям успех – само 13 милиона броя продадени световно до юни 2016 година. За сравнение, преносимият Нинтендо 3DS е много по-популярен – 59.7 милиона продадени бройки. За да предположим на коя от двете конзоли ще прилича Switch, трябва да предгледаме информацията, която имаме и нямаме до момента.

От рекламата се вижда, че когато Switch се ползва вкъщи, конзолата се поставя в док, свързан с телевизора. При вадене, играта автоматично продължава на малкия екран на преносимата част (наподобява гейминг таблет). До тук не е известно дали екранът е touchscreen. Преносимата част от конзолата има и два малки джойстика, които също могат да бъдат извадени. Наричат се Joy-Con (джой кон). Това дава възможност на потребителите да играят игри като Mario Kart, докато са с приятели навън. Рекламата показва, че е възможно и свързване на две преносими конзоли Switch.

Този 3D модел показва точно как изглежда преносимата част на Switch:

Тук обаче идва притеснението за капацитета на батерията на устройството. Ако конзолата е достатъчно мощна, за да играете пълни версии на любимите ви игри вкъщи, това най-вероятно ще означава че животът на батерията ще бъде кратък. Възможно е и обратното – рядко зареждане, но малка мощност у дома. Единственото, разкрито от Нинтендо до момента, е графичният процесор – специална версия на NVIDIA Tegra. Tegra чиповете се използват главно за смартфони и таблети. Това води до извода, че Switch най-вероятно няма да може да се съревновава с Xbox One и Playstation 4 по техническо представяне.

Не е известно и дали ще трябват допълнителни батерии за вадещите се джой-кон джойстици. Някои предполагат, че те ще се зареждат, когато са поставени обратно в конзолата. В рекламата също се вижда и док за малките джой-конс (за ползване у дома), както и пълен размер про джойстик, който най-вероятно ще се продава отделно.

Въпреки тези опасения, това което може да направи Нинтендо Switch хит, са екслузивните игри, които ще се предлагат на платформата. В рекламата е показана нова 3D Super Mario игра, която прилича на обичаната Mario 64. Виждат се и нови герои в Mario Kart, както и нови опции в Splatoon. Предполага се, че тези игри ще имат нови версии за Switch.

Деветнадесетата игра в поредицата Zelda – A Breath of the Wild със сигурност ще излезе на конзолата. Тя е първата Zelda игра, създадена с HD резолюция. Новата игра ще даде опция на геймърите да играят нивата под какъвто ред решат или да опознават света в стил open-world (отворен свят). Една от иконичните игри на Нинтендо обаче липсваше в рекламата на Switch – Metroid. Нова версия на научно-фантастичната игра с главна героиня Самус едва ли ще се появи с излизането на конзолата.

Спекулира се и как може Pokémon Go да се интегрира с Nintendo Switch, тъй като мобилната игра все още е играна от голям брой хора и носи добри приходи на Нинтендо. За тази игра обаче трябват мобилен интернет и GPS, които не знаем дали хибрид-конзолата ще поддържа. За момента официална информация от Ниантик и Нинтендо по въпроса няма.

Нинтендо също се опита да увери потенциални купувачи в разнообразието на игрите, които не са създадени от тях и ще се предлагат на Switch. Те публикуваха списък на външни разработчици на игри, които ще създават за платформата. Някои от тях са Activision, CAPCOM, Bethesda, EA, Konami и Ubisoft. Всички игри ще се предлагат не на диск, а на гейм карта (Nintendo game card). За съжаление, новите карти няма да могат да бъдат ползвани на стари Нинтендо устройства, нито обратното – карти от 3DS на Switch.

До тук Nintendo Switch конзолата бе приета със смесени чувства от геймъри и инвеститори. Някои смятат, че Нинтендо се опитват да се харесат на две твърде различни публики – кор геймърите и тези, които играят само от време на време. Не се знае и каква цена да се очаква за конзолата, а това също ще определи дали и двата вида купувачи са заинтересовани. От друга страна, много ентусиасти твърдят, че това е дългоочакваният брак на домашната и преносимата конзола. Според тях експериментът на Нинтендо ще бъде успешен. Ще трябва да изчакаме 2017-та, за да разберем кои са прави.

Коментирай