“Някога имах хиляди желания…”

Здравейте, книжни души! Днес ми е много трудно. Ще ви говоря за една книга, която ме плени от началната страница с цитата: ‘’Някога имах хиляди желания, но всички изчезнаха в едничкия копнеж да те познавам..’’ Книга, която е вдъхновена от класическите приказки от ‘’Хиляда и една нощ’’, а именно ‘’Гневът и зората’’ – преразказ на един от най-любимите романи на всички времена. Трудно е да събера думи и да създам смислени изречения. Искам да ви покажа защо тази книга толкова много си заслужава, защо трябва да я заобичате също като мен. Тази книга е най-добрата до момента, която съм прочела през тази година. След последната страница, след последните думи, сълзите се изливаха върху корицата, сърцето ми се свиваше и се отпускаше със светлинна скорост. Исках продължението на момента, да разбера какво се случва с героите, всяка малка подробност. На няколко пъти се опитах да отгърна първата страница отново, но не посмях. Рене Ахдие, взе ми дъха, жено!

‘’Сто живота за единия, който отне. Един живот за една зора. Ако пропуснеш и едно утро, ще те лиша от мечтите ти. Ще те лиша от града ти. И ще взема хилядократно тези животи от теб’’ или казано накратко, думите, с които приключи пролога и започна новото приключение за мен. Тази нова история е пълна с романтика, мистерия, завладяващи символи, смелост и дори вълшебство. Всичко започва с една сватба. Главната ни героиня Шахризад пожелава доброволно да стане следващата жена на халифа на Хорасан – Халид. Всяка нощ той взима за съпруга различно момиче, а на сутринта тя умира с копринено въженце около врата ѝ. Последната жертва на младия халиф е най-добрата приятелка на Шази и тя се заклева да отмъсти за смъртта ѝ. Разбира се, да отмъстиш на най-могъщия човек в царството, не е една от най-лесните задачи, за това тя използва от своя чар, красота и остроумие, за да прелъсти съпруга си и да види новата зора. Всичко върви прекрасно, докато Шахризад не се оплита в облак от чувства.

Шази е пленителна. Тя е красива, но това е нейната свирепост, която я прави поразителна. Чувствата на отмъщение и любов, се избиват вътре в нея, и това прави тази история толкова интересна, защото не сме сигурни кой вътрешен глас ще послуша. Освен това, тя се нуждае от истината за пръв път. На тази мисия тя е безмилостна, с опитите си да разбере, каква е причината халифа да убие толкова невинни млади жени. Тези объркващи емоции на любов и омраза, прескачат по страниците, държи читателя силно, след което го опиянява. Създава се темпо, което ни позволява да усвоим важни моменти, но и да не се движим достатъчно бързо, за да останем ангажирани.

Изграждането на света в ‘’Гневът и зората’’ е доста забележително. Вие веднага потъвате в света и не отнема много време, за да разберете как е структуриран. Има значително количество от политически интриги в книгата и звучи като че ли това ще доведе, до нещо много интересно в продължението. Докато по-голямата част от романа е фокусирана върху Шахризад и Халид и процъфтяващата им връзка, тя ни отведе и извън двореца, към първата любов на Шази, а именно Тарик.

‘’Гневът и зората’’ има от всичко, което се нуждаем за една прекрасна история и балансира всички тези неща много добре. Това е богат, внимателно написан свят, изпълнен с разнообразни и интересни герои. Романтиката е спираща дъха. Три думи. Прочетете тази книга.

Автор: Мари Чернева

Коментирай