Офисите са мъртви! Да живеят офисите!

За възхода на споделените офис пространства

Чували ли сте за споделените офис пространства (т.нар. co-working spaces)? Ако все още не сте, може би съвсем скоро мълвата ще достигне и до вас, защото предимствата им са много, а ползвателите им се множат ежедневно.

Накратко, какво представляват?

Това са семпло, но добре оборудвани помещения тип офиси, в които няма отделни стени, кабинки или стаи и е напълно възможно на всяко отделно бюро да работи човек от различна компания. В пространството се пази тишина, но обикновено има и специални отделения както за разговори, така и за социализиране.  

За кого са подходящи?  

Без значение дали сте фрийлансър (от англ. freelancer – работещ на свободна практика); средностатистически нехаресващ рутината на служебния офис човек; не успявате да се съсредоточите да работите у дома или просто обичате красивите гледки и контактите с нови хора, споделеното работно пространство би ви паснало чудесно.

Плюсовете

+ избягвате рутината;

+ срещате нови хора;

+ работите колкото и когато прецените;

+ разполагате с принтери, скенери и всякакво друго офис оборудване, както в традиционните офиси;

+ на разположение са кухня, кабинки за скайп разговори, зони за релакс и други подобни неща, които не са налични в някои фирмени офиси;

+ ако имате късмет, можете да откриете такова място съвсем близо до дома си.

Минусите

– ваш личен офис кът не е съвсем гарантиран, дори и да сте месечен/годишен абонат;

– за свой максимален комфорт, трябва всеки ден да носите личния си лаптоп;

– няма екипен дух;

– ако сте интроверт, такава обстановка би могла да ви накара да се вглъбите в себе си още повече;

– ако доходите ви не са достатъчно високи, външно работно място би се явило добра, но скъпа инвестиция.

coworking2

В заключение

Неслучайно спряхме да отчитаме и плюсовете, и минусите, когато достигнаха един и същи брой. Като всяко нещо, иновативните офис пространства имат както предимства, така и недостатъци и всеки сам за себе си може да прецени дали да смени работната обстановка.

Нашият екип обаче може да ви даде универсален съвет от личен опит, който, надяваме се, ще приемете: не позволявайте страхът от неизвестното да ви пречи да грабнете възможностите, които животът ви предлага. Има твърде много и невероятни, за да ги пропускате безучастно покрай себе си.

 

Коментирай