Pokemon Go – модерен феномен или много шум за нищо?

Единственият начин да не сте чували за Pokemon е да сте живели без Интернет и телевизия в последните две десетилетия. Всичко започва през 1996, когато излизат първите игри Pokemon червено и синьо за Nintendo Game Boy. Една година по-късно се появява и анимационният сериал, който завинаги превръща Pokemon и Пикачу в едни от най-големите икони на съвременната поп култура.

Сега, 20 години по-късно, еволюиращите джобни животни (Pokemon е комбинация от две думи – pocket и monster) идват и под формата на безплатна мобилна игра. До тук играта е свалена над 100 милиона пъти в Google Play и разбива рекордa за брой сваляния в първата седмица в магазина за приложения на Apple. Защо е целият този шум и ще бъде ли за нищо?

Pokemon Go използва изменена реалност. Героят ви се движи, когато вие се движите с телефона си. Известни статуи и сгради в града ви се превръщат в покеспирки или фитнеси на екрана ви. От покеспирките можете да събирате топчета и други неща нужни за ловенето на покемони, а във фитнесите мерите силите си срещу покемоните на други играчи. Фитнесите могат да бъдат държани само от един отбор, който избирате след като стигнете до 5-то ниво. Отборите са Valor (храброст), Mystic (мистицизъм) или Instinct (инстинкт). Нивото ви се покачва когато ловите покемони.

Приложението окуражава хората да ходят и изследват околностите си. Различните видове покемони се появяват на различни места. Водните видове например се срещат близо до реки и морета, а електрическите – в индустриални райони. Играта също ви дава яйца, с които може сами да излюпите покемони чрез ходене – 2, 5 или 10 километра. Колкото по-дълго ходите, толкова по-голяма възможност да получите рядко срещан покемон от яйце.

Много хора приемат тези аспекти на играта като изключително позитивни, но други се опасяват, че постоянното взиране в телефона може да доведе до инциденти. В Америка не малко бяха арестувани, защото карат и играят Pokemon Go, а в Япония вече има един смъртен случай, предизвикан от разсеян шофьор. Всичко това се случва въпреки многократни предупреждения от играта да не карате, докато играете, особено когато играта засече, че се движите с висока скорост. Морална паника бе предизвикана и от факта, че на покеспирки може да се поставя примамка (lure). Примамката привлича много повече покемони на минута, отколкото може да намерите принципно и следователно привлича и играчи. В медии като Дейли Мейл бяха изразени опасения, че педофили могат се възползват от тази функция на играта, за да привличат деца. Тъй като повечето спирки се намират в населени публични места, тази паника, слава богу, не е оправдана досега. Въпреки това на места като щата Ню Йорк бяха взети превантивни мерки – забранено е на  хора осъждани за престъпления от сексуален характер да играят Pokemon Go.

7nk2guiqe1axМобилната игра обаче има и много позитиви, които са игнорирани, тъй като не са достатъчно сензационни. Играчи често твърдят онлайн, че са по-мотивирани да ходят и да влязат във форма благодарение на Pokemon Go. В немалко градове можем да видим и групи деца, които тичат от фитнес на фитнес, за да ги завладеят за своя отбор. Много от тези деца преди това често са прекарвали дните си пред екрана на компютъра. Други, които се социализират трудно, споделят, че Pokemon Go им помага да срещнат нови хора и да създадат приятелства. Изглежда играта събира хората по неочаквани начини и примерите не спират дотам. В онлайн форум Reddit играчи създадоха кампания за поставяне на примамки близо до болници, за да могат деца и възрастни, които не могат да излязат, също да се насладят на играта. На други места като Нюарк, Калифорния, полицията кани деца да играят при сградата им, която е близо до две покеспирки – предоставяйки безопасно място за игра. В Индия, от друга страна, някои твърдят, че играта има потенциал за социална промяна. Тя отвежда млади играчи в бедни райони, където рядко биха отишли, и им дава реална представа за това как живеят по-бедните от тях.

За съжаление, Pokemon Go загуби доста популярност по чисто технически причини. Системата с трите стъпки показваше колко близо играчът се намира до определен покемон, като броят стъпки намаляваше с наближаването. Малко след излизането на играта, системата спря да работи. Вместо да обяснят или поправят проблема, създателите “Ниантик” просто я премахнаха за известно време преди да я заменят. Това доведе до много играчи, които се лутаха напразно в търсене на Пикачу или Чармандер, без индикация дали се доближават. Много фенове бяха разгневени по тази причина. Въпреки че сега има нова система, Pokemon Go вече загуби повече от 10 милиона играчи през юли и август. Спадът може да продължи и поради факта, че много обещани опции – разменяне на покемони, битки между двама играчи и други – изглежда не са на хоризонта в близкото бъдеще. Прави ли това играта просто поредния временен тренд, чиито негативи и позитиви ще бъдат забравени скоро? Не можем да бъдем сигурни. Но популярността на Pokemon Go със сигурност е направила впечатление на други създатели на игри и може в скоро време да се появи нещо още по-добро на хоризонта.

Коментирай