Pokémon Go – модерен феномен или много шум за нищо?

Едиствения начин да не сте чували за Pokémon е да сте живели без интернет и телевизия в последните две десетилетия. Всичко започва през 1996, когато излизат първите игри Pokémon Red & Blue за Nintendo Gameboy. Една година по-късно се появява и анимационния сериал, който завинаги превръща Pokémon и Пикачу в едни от най-големите икони на съвременната поп култура.

Сега, 20 години по-късно, еволюиращите джобни животни (Pokémon е комбинация от две думи – pocket и monster) идват и под формата на безплатна мобилна игра. До тук тя е свалена над 100 милиона пъти в Google Play. Играта разбива и рекордa за брой сваляния в първата седмица в магазина за приложения на Apple. Защо е целият този шум и ще бъде ли за нищо?

 

Какво представлява играта?

Pokémon Go използва augmented reality (изменена реалност). Героят ви се движи по карта на местоположението ви, когато вие се движите с телефона си. Известни статуи и сгради се превръщат в pokestops (поке-спирки) или gyms (фитнеси) на екрана ви. От поке-спирките можете да събирате топчета и други неща нужни за ловенето на покемони, а във фитнесите мерите силите си срещу други играчи. Качвате нива с улавянето на нови покемони. След като стигнете до 5-то ниво можете да изберете един от 3 отбора – Valor (храброст), Mystic (мистицизъм) или Instinct (инстинкт).

Приложението окуражава хората да ходят и изследват околностите си. Различните покемони се появяват на различни места. Водните видове например са срещани близо до реки, езера, морета, а понякога и фонтани. Играта също ви дава яйца, с които може сами да излюпите покемони чрез ходене – 2, 5 или 10 километра. Колкото по-дълго ходите, толкова по-голяма възможност да получите рядко срещан покемон от яйце.

 

Опасения и инциденти

Много хора приемат тези аспекти на играта като изключително позитивни, но други се опасяват че постоянното взиране в телефона може да доведе до инциденти. В Америка не малко бяха арестувани защото карат и играят Pokémon Go, а в Япония вече има един смъртен случай предизвикан от разсеян шофьор. Всичко това се случва въпреки многократни предупреждения от играта да не карате докато играете. Приложението дори засича, когато се движите с висока скорост.

Морална паника бе предизвикана и от факта, че на поке-спирки може да се поставя lure (примамка). Примамката привлича много повече покемони на минута отколкото може да намерите принципно, което естествено привлича и играчи. В медиите бяха оказани опасения, че педофили могат се възползват от тази функция на играта, за да привличат деца. Тъй като повечето спирки се намират на населени публични места, тази паника слава богу досега не е оправдана. Въпреки това, на места като щата Ню Йорк бяха взети превантивни мерки – забранено е на  хора осъждани за престъпления от сексуален характер да играят Pokémon Go.

Позитиви

Мобилната игра обаче има и много позитиви, които са игнорирани, тъй като не са достатъчно сензационни. Играчи често твърдят онлайн, че са по-мотивирани да ходят и да влязат във форма благодарение на Pokémon Go. Други, които социализират трудно, споделят че Pokémon Go им помага да срещнат нови хора и да създадат приятелства.

Изглежда приложението събира хората по неочаквани начини. Примерите не спират дотам. В онлайн форум Reddit играчи създадоха кампания за поставяне на примамки близо до болници, за да могат деца, които не могат да излязат, също да се насладят на играта. На други места като Нюарк, Калифорния, полицията кани деца да играят при сградата им, която е близо до две поке-спирки – предоставяйки безопасно място за игра.

В Индия пък някои твърдят, че играта има потенциал за социална промяна. Тя отвежда млади играчи в бедни райони, където рядко биха отишли и им дава реална представа за това как живеят по-бедните от тях.

 

За съжаление, Pokémon Go загуби популярност по чисто технически причини. 3 step (3 стъпки) системата показваше колко близо играчът се намира до определен покемон, като броят стъпки намаляше с наближаването. Малко след излизането на играта, системата спря да работи. Вместо да обяснят или поправят проблема, създателите Niantic просто я премахнаха за дълъг период. Това доведе до много играчи, които се лутаха напразно в търсене на Пикачу или Чармандер. Много фенове бяха разгневени по тази причина. Въпреки че сега има нова система, Pokémon Go вече загуби повече от 10 милиона играчи през юли и август. Спадът може да продължи и поради факта че много обещани опции – разменяне на покемони, битки между двама играчи и други – изглежда не са на хоризонта в близкото бъдеще.

Прави ли това играта просто поредният временен тренд, чиито негативи и позитиви ще бъдат забравени скоро? Не можем да бъдем сигурни. Но популярността на Pokémon Go със сигурност е направила впечатление на други създатели на игри и може в скоро време да се появи нещо още по-добро на хоризонта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *