Самсунг губи над 2 милиарда заради Note 7

На 11 октомври Самсунг официално обявиха, че прекъсват производството на един от последните им смартфони – Note 7. Устройството ще бъде напълно премахнато и от пазара. Причината са многото инциденти, при които телефонът се възпламенява внезапно. Предизвикани са от неизвестен проблем с литиево-йонната батерия. Само в САЩ има 26 случая на изгаряния и 55 доклада за имуществени щети, предизвикани от Note 7. Премахването на смартфона от пазара ще струва на Самсунг над 2 милиарда евро. Акциите им на стоковия пазар също загубиха 12.2 милиарда евро от стойността си.

Първоначално компанията смяташе, че става дума за малък брой дефектни устройства, които прегряват при зареждане. Въпреки това през септември те се заеха с глобална замяна, предлагайки нови Note 7. Самсунг убеждаваше клиенти, че новата серия телефони са безопасни. Те бяха обозначени с черен квадрат на кутията.

Източник: Браян Грийн; The Verge
Източник: Браян Грийн, The Verge

Точно такъв Note 7 обаче предизвика паника на борда на американските авиолинии SouthWest. Телефонът се е възпламенил, въпреки че е бил напълно изключен. За щастие на пасажерите, самолетът е бил на земята по време на инцидента. Всички са евакуирани успешно. Устройството е успяло да прогори килима и част от пода на самолета. Инцидентът накара много онлайн да се запитат дали тези телефони трябва изобщо да бъдат допускани на борда на самолети.

Note 7 също бе обвинен и за пожар, в който изгаря джипа на мъж от Флорида. Той твърди, че е оставил устройството да се зарежда в колата, докато влезе за малко в дома си. Когато се върнал, колата вече е била погълната от пламъци. Пожарникарите все още разследват и предполагат, че телефонът не е главният виновник. Мъжът обаче продължава да твърди, че няма друго обяснение и смята да съди Самсунг за щетите.

В Южна Корея е заснето видеото, което можете да видите по-долу. Работничка в Бургер Кинг се опитва да предотвари пожар като изнася горящ Note 7 с дебели ръкавици.

С нарастващия брой доказателства, че новата серия също е дефектна, Самсунг изпаднаха в паника. Преди да вземат финалното решение за спиране на производство, те се опитаха да спрат клиент от контакт с медиите. Представител на компанията без да иска му праща следното съобщение:

Току що го получих. Може да се опитаме да го забавим, ако мислим че ще има значение, или просто да го оставим да направи това, което заплашва, че ще направи...“

Но този контрол над щетите в медиите дойде твърде късно за Самсунг. Компанията призова потребителите да изключат телефоните си и се примири с факта, че трябва да премахне устройството от пазара. Това е нечувано до сега решение за голям производител на смартфони. В Америка всички мобилни оператори предлагат замяна на Note 7 с телефон по избор, като се очаква същите стъпки да бъдат предприети от оператори навсякъде по света. Самсунг също така изпрати специални китове за безопасно връщане на Note 7, които съдържат огнеупорна кутия и ръкавици.

Продажбите на Note 7 не са започнали официално в България. Ако все пак сте закупили такова устройство, българският сайт на Самсунг ви съветва да се свържете с центъра за обслужване на клиенти на номер 0800 111 31 възможно най-скоро.

Коментирай