Ще ни превърне ли колонизирането на Марс в нов биологичен вид?

Научен експерт предполага, че колонизирането на Марс ще бъде определящият фактор, който да предизвика процеси в еволюционната ни биология. “Само за няколко стотин поколения, може би най-малко 6 000 години” процесите могат да доведат до появата на нов тип човешки вид.

Скот Соломон, еволюционен биолог в Университета Райс в Хюстън и автор на книгата “Хората на бъдещето: Вътрешен поглед в науката за нашата продължаваща еволюция”, твърди, че подобно на “eфекта на основаване“, който се забелязва при видове, колонизирали и обитаващи нова среда, хората също ще се адаптират към условията на Червената планета.

Това се случва постоянно при животни и растения, изолирани на острови – помислете за дарвиновите чинки“, заяви Соломон в скорошно интервю. Някои условия на Марс като по-слабата гравитация и слънчева светлина могат да предизвикат различни еволюционни промени, смята той.

Слабата гравитация на Марс може да доведе до загуба на костна плътност с опасност от повтарящи се фрактури. Соломон обаче предполага, че е възможно “след много поколения, марсианските хора да имат естествено по-дебели кости от своите предшественици, които да им помогнат за по-голяма стабилност.

Ученът предлага и два начина, чрез които човешките тела могат да се адаптират към интензивната слънчева радиация. Тя е много по-силна на Марс, тъй като планетата има само остатъчно магнитно поле и рядка атмосфера.

Радиацията причинява щети на нашето ДНК, създавайки вид мутации, които водят до рак. Докато това може да означава по-висока честота на раковите заболявания сред марсианските заселници, то също така може и да ускори еволюционния процес чрез създаването на случайни генетични вариации, включително и черти, които биха били полезни в марсианската среда”, казва Соломон.

Въпреки това, не всички експерти в тази област са напълно убедени в теорията на Соломон, особено за сроковете, които са включени в нея.

Еволюцията до един нов вид по класическото определение, според което новият вид вече да не може да се размножава със сегашния вид, ще отнеме много време, вероятно няколко хиляди поколения и стотици хиляди години“, сподели астрономът от Университета на Аризона Крис Импи пред NBC.

Подобно на него, Филип Митъррокър, теоритичен биолог във Виенския университет, изрази своите съмнения:

Видообразуването е дългосрочен процес, който обикновено изисква репродуктивна изолация в продължение на милиони години“, каза той. “Някои човешки популации са били изолирани в продължение на хиляди години и все още са далеч от определението за отделен вид. По същата логика, малко вероятно е и хората на Марс да се превърнат в отделен вид“.

 

Важно е да отбележим и че колонизирането на Марс няма да бъде лесна и бърза задача. Илон Мъск – създателят на авио-космическата компания Space X, прогнозира 2022 за годината на първата мисия, която изпраща хора на Марс. Мъск смята, че това може да бъде постигнато с ракети, които ще се използват многократно и ще пренасят товари, както и хора. Заплануваните ракети ще са по-големи версии на вече тестваните от Space X Фалкън 9. Реализирането на тези планове обаче зависи от получаването на първоначално финансиране, което ще е в размер на милиарди.

Трудно ще бъде и създаването на изкуствена среда за живот, в която да живеят първите населници на Марс. Хипотетичният процес на тераформиране най-вероятно би отнел хиляди години, въпреки наличието на вода на червената планета. Това означава, че “марсианските” хора ще трябва да разчитат на земни ресурси дълго време.

Източник на снимката: National Geographic

Коментирай