Skam

Skam (Срам) е норвежки сериал, който добива огромна популярност по целия свят. Сериалът е известен с това, че всеки сезон се разказва от гледната точка на различен персонаж. Интересен е и начина на излизане на епизодите, тъй като не е познатата ни техника да излизат с точно определено времетраене на точно определен ден. При Skam, през всеки ден от седмицата излизат кратки клипове на главния герой за сезона , както и негови чатове в социалните мрежи, като в края на седмицата всичко това се сглобява и се излъчва новия епизод на сериала. Това ни най-малко не повлиява на развитието на историята или на качеството на епизодите, напротив, всеки епизод е изключително добре заснет, интересен и вълнуващ. Друго предимство на сериала е това, че съвсем реалистично представя живота на тийнейджърите в днешно време. Персонажите са 17-годишни, объркани, сблъскващи се с живота, откриващи себе си. Не целя да пиша суперлативи за сериала, но е невъзможно да не го обикнеш. Засягащ сериозни и наболели теми в съвремието ни и най-вече в живота на подрастващите – сериалът се превръща не само в развлекателен, но и поучителен. Наркотиците, насилието, сексуалността, религията, психическото състояние на човек, са само част от основните теми, засегнати  в сериала.

Главните герои в сериала ни се представят бавно, един по един, точно така както се появяват хората в живота ни. Запознаваме се с тях в определен период от живота си и те играят някаква роля в него. Тъй като първият сезон проследява живота на Ева, ставаме свидетели само на това, което тя преживява. Получаваме бегла представа за останалите герои, но не разбираме изцяло тяхната история. Това прави сериала едновременно уникален, сякаш ние самите изживяваме всичко, но в същото време , сме провокирани  да следи всеки сезон, всеки епизод, всяка сцена, всяка снимка, излязла в мрежата.

Първият сезон  ни запознава с момиче, което е самотно, антисоциално и потиснато. Виждаме света през очите на един тийнейджър, който съвсем  спокойно сме или сме може ли да бъдем ние самите. Но с всеки епизод, виждаме как главната героиня става все по-уверена, излизаща от собствената си черупка, в която се е криела толкова време, научаваща се да обича себе си и да вярва на собствената си преценка. Юношеството е период, в който се създават приятелства, но и се разрушават такива; в който откриваш любовта, но и я изгубваш;  и най-вече, период, в който можеш да се чувстваш изгубен, но и да се преоткриеш.

Вторият сезон набляга на наистина сериозните неща като сексуалното посегателство и насилието. Това са теми, които засягат подрастващите и е хубаво, че чрез този сериал, всеки може да види какво е да станеш жертва на нещо подобно и как да продължиш да живееш след това. Сблъскването с жестоката реалност е един труден преход от детството към живота на възрастен, затова е хубаво да има такива примери, показващи на младите хора, че всеки може да попадне в лоша ситуация, но и всеки има силите да се пребори с нея.

“Everyone you meet is fighting their own battle,

you know nothing about. Be kind. Always.”

//

Всеки се бори с нещо, за което ти не знаеш нищо.

Затова бъди мил. Винаги“

Третият сезон ни учи да не съдим околните, заради сексуалната им ориентация, тяхната религия или защото страдат от някакво заболяване (особено, ако е психическо). За много хора, да си болен от нещо, веднага те слага в графа “различен” и/или “сбъркан”. Но истината е много различна. Мозъкът е орган, както всеки друг и също може да се “разболее”, затова както не съдим някой, който е болен от астма, така не трябва да съдим и хората, които всеки ден се борят със себе си и със собствената си психика. Сексуалността е другият основен мотив. Ако имаш различна сексуална ориентация, това не те прави грешка на природата, това те прави човек като всеки друг- уникален по твой собствен начин.

“Hate doesn`t come from religion, it comes from fear.”

//

Омразата не идва от религията, тя е предизвикана от страха.“

Skam ни учи да бъдем широко скроени, да не слагаме етикети на хората и да не се крием зад маски. Нека приемем самите себе си; нека намерим сили да се борим; нека обърнем гръб на предразсъдъците.

Автор: Натали Димитрова

Коментирай