Scania тества последно поколение електрически камиони

Двукилометровата линия на път E16 в Швеция вече е електрифицирана и по нея се движат новите камиони на Scania.

Първият по рода си електрически път е открит в близост до град Йевле (Gävle) в централна Швеция. Scania доставя камиони, захранвани с електроенергия, които да се движат по специалните трасета, създадени от Simens.

Рационалността, която се крие зад новата технология, е в резултат на няколкогодишно сътрудничество между шведското правителство и частния сектор в страната. Това е разковничето за разрешителното за движение по пътищата на тези иновативни и зелени камиони, които не замърсяват природата, когато се движат по новите пътища, и използват конвенционални методи за задвижване извън тази мрежа. Всички машини на Scania, които се движат по тези пътища, са хибриди и имат Евро-6 двигатели, работещи на биогориво.

Дали ще просъществува този проект и колко глобален ще стане той?

Много хора вече са заинтересовани от това начинание на Scania и Simens, тъй като само по европейските пътища се движат около три милиона товарни превозни средства. Всяко от тях замърсява околната среда в пъти повече от леките автомобили и заедно с това изминава по-голям пробег.

Инвестирането в подобни трасета ще струва много на европейския данъкоплатец, но погледнато в перспектива, това е проект, който ще възвърне многократно своята стойност.

Коментирай