Доналд Тръмп е лоша новина за световната икономика

Кампанията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп бе базирана на обещания за икономически просперитет на САЩ. Специалисти от инвестиционната банка “Голдман Сакс” са на мнение, че тези обещания ще бъдат спазени. Това обаче ще се отрази негативно на световната икономика според Ян Хациус, главен икономист в “Голдман”. Тези изказвания предхождат назначаването на президента на “Голдман Сакс” Гари Кон като ръководител на НИС (Национален икономически съвет) в кабинета на Тръмп.

Хациус и екипът му разглеждат подробно ключовите предложения на Тръмп – по-високи търговски такси, ограничаване на нелегалната имиграция, намаляване на данъците за корпорации и американци. Откриват, че този план ще даде на САЩ краткосрочен пик на БВП, но ще е спънка в растежа на глобалната икономика.

„Това ще окаже негативен ефект върху другите икономики, особено в страните с нововъзникващи пазари, зависими от долара. Причината за това е, че целта на Тръмп вероятно е да се качи цената на долара.“ – обяснява Хациус.

Hatzius, Jan - GS Jan-2011.jpg
Ян Хациус, 2012. Снимка: Голдман Сакс

Намаленият внос към САЩ и по-силният долар, комбинирани с по-високите такси за обслужване на заеми в долари, ще спънат икономическата активност, особено на новите пазари. Това ще доведе до намаляване на очаквания глобален БВП.

Според данни на “Голдман Сакс” се очаква глобалният икономически растеж да бъде с 0.1% по-нисък годишно от онова, което се е очаквало без намесата на Тръмп, до 2020 г. Макар това да изглежда като много малък процент, глобалният икономически растеж е бил едва 3.1% за 2015 г., а анализаторите смятат всичко под 2% за глобална рецесия.

За САЩ скокът на БВП ще е кратък, но осезаем, смята Хациус:

„Краткосрочните ефекти са позитивни, защото финансовите стимули покачват търсенето и това се отразява благоприятно и на другите икономики. В дългосрочен план обаче растежът на САЩ има негативно въздействие, защото ефектът от финансовия тласък постепенно избледнява, а другите политики – по-високи такси, ограничаване на имиграцията и по-строги федерални закони – оказват своята тежест.“

Икономистът също така отбелязва, че тези прогнози са базирани на по-ниски очаквания от обещанията на Тръмп. Например, той очаква повишаване само с 4% на таксите върху износа от Мексико и Китай. Това е три пъти по-малко от обещаното по време на кампанията. Причината е, че Конгресът вероятно би блокирал по-екстремните версии на предложенията му.

Въпреки това има място за дебат, имайки предвид огромната политическа несигурност около Доналд Тръмп. Заключението на Хациус клони към спънки в икономическия растеж. Не е сигурно дали мнението му се е променило след наемането на неговия колега Гари Кон. Важно е да се отбележи и че “Голдман Сакс” играят огромна роля във финансовата криза от 2008 година. Това поставя под въпрос дали интересите на средностатистическия американец ще бъдат защитавани с Кон начело. Само времето ще покаже какъв ще е ефектът от Тръмп и кабинета му върху американската и световна икономика.

 

Коментирай