Уорън Бъфет обеща по $1 млн. на година на своите служители, ако прогнозират успешно спортен залог

Феновете на американския колежански баскетбол вероятно ще обмислят възможността да кандидатстват за работа в Бъркшър Хатауей, когато узнаят какво предложение е отправил собственикът Уорън Бъфет към своите служители.

Той обещава на всеки свой служител, който правилно прогнозира кои отбори ще достигнат до мъжкия баскетболен турнир “Sweet 16”, да получава по един милион долара до края на своя живот. Турнирът е за колежански баскетбол и е под егидата на NCAA (Национална колежанска атлетическа асоциация). Бъфет обяви намеренията си за това интересно състезание по време на интервю пред американската медия CNBC:

Ако някой успее да познае всички класирали се отбори за Sweet 16, той или тя ще получава по един милион долара на година до края на своя живот, ако е единственият познал.

Ако един от неговите 367 700 служители удари джакпота, Бъфет със сигурност ще може да си позволи да удържи на обещанието и да дава парите. Нетната стойност на “Оракула от Омаха” се оценява на $76,5 млрд. според Форбс, което го прави третият най-богат човек в света. В централата на компанията в Омаха работят само няколко дузини души, но под крилото на Бъркшър Хатауей има още повече от 50 дъщерни дружества. 86-годишният мултимилиардер заяви, че дори и никой да не спечели голямата награда, той ще връчи $100,000 на човека, който е бил най-близо до истината в своята прогноза.

Миналата година имахме две момчета, които бяха с равен резултат – един от тях знаеше много за баскетбола, докато другият си нямаше и представа от него – но така или иначе всеки от тях получи $50,000“, сподели Бъфет.

Той също каза, че през миналата година в състезанието са взели участие 85 000 души. Тази година очакванията му са броят на включилите се в надпреварата да надхвърли 100 000.

Мъжкият колежански баскетболен турнир, който започна на 14 март, е едно от най-очакваните спортни събития за годината. Това не е първият път, когато Бъфет предлага луда оферта за “Sweet 16”. През 2014 г., той се обедини с Quicken Loans и Yahoo! и заедно те предложиха награда в размер на $1 млрд. на всеки, който познае точния резултат от всяка една игра в NCAA турнира. Състезанието обаче не влезе в действие, тъй като се породи спор кой първи е имал идеята. Спорът прерасна в съдебни дела и така състезанието пропадна.

Математиката сочи, че дори и всички служители на Бъркшър да се включат в играта с прогнози, шансът някой от тях да познае всичките участници е изключително малък. Общият брой на отборите, които се борят за класиране в “Sweet 16” е 68. ESPN предложи игра със същата идея миналата година. Тогава само 14 души от общо 11,6 млн. взели участие успяха да познаят всичките 16 отбора. Според Марк Абловиц, професор по приложна математика в Университета на Колорадо, има 282 трилиона възможни вариации.

Така че, ако сте решили да заминете за САЩ, за да участвате в играта, може би трябва да помислите пак. Вероятно имате по-голям шанс да победите Бъфет на фондовия пазар, отколкото да му вземете парите чрез тази игра.

Източник на снимката: Fortune Live Media

Коментирай