Защо програмата WinRAR има безкраен пробен период?

През 1993 година света се запознава с Roshal Archive, или RAR – патентован архивен файл формат. RAR подържа компресиране на данни, възстановяване от грешки и обхващане на файлове. Програмата е разработена от руския софтуерен инжинер Евгений Лазаревич Рашал, но авторското право за формата принадлежи на брат му Александър.

Две години след разработката на RAR, Рашал създава WinRAR – файл архиватор за Windows. Новият софтуеър се използва за създаване и разглеждане RAR или ZIP формати, както и разопаковане на други видове архивни формати. WinRAR се разпространява като „опитай преди да закупиш“ софтуер. Според условията за ползване му, може да бъде “пробван” безплатно за 40 дни. След изтичане на периода, взимате решение дали искате да го закупите.  Но ако някога сте ползвали този софтуер, знаете че може да продължите да го употребявате и след пробният период от 40 дни, дори и без закупен лиценз. Всичките функционалности, които идват с WinRAR, все още ще работят. Единственият недостатък e вече легендарното прозорче, което се появява при стартиране на програмата. То ви напомня, че WinRAR не е безплатен софтуер и след 40 дневен пробен период трябва или да закупите лиценз, или да го премахнете от компютъра.

Може да предположим, че мнозинството потребители на този софтуер не са закупили лиценз. Но ако се чувствате виновен – не бъдете. Компанията знае, че използвате продукта им безплатно и го позволява. В интервю за Softonic през 2013 година, изпълнителният директор на WinRAR Бурак Конбой казва следното:

„Този проблем не ни вреди толкова колкото би вредял на други, понеже имаме доста либерален начин да позволим на потребителите да продължат да използват нашият софтуер след изтичане на пробният период. Много потребители всъщност вярват, че нашият продукт е безплатен. Защо да използват пиратска и потенциално опасна версия като могат да използват оригинала?“

Позволявайки на потребителите да използват WinRAR без закупуване на лиценз, всъщност носи облаги на компанията. Може да се каже, че е смела бизнес стратегия. Тя не само помага на компанията с борбата срещу пиратството, но и позволява WinRAR да бъде една от най-често използваните програма в света. Но въпросът е, как изкарват пари по този начин? Отговора е прост – от други компании.

В общите условия за използване на WinRAR пише следното:

 „Клиента може да свали RAR софтуера, безплатно, от www.win-rar.com и www.rarlab.com и да използва софтуера, отново безплатно, за 40 дни. През този период, всички функции на RAR софтуера са свободни за използване с изключение на функциите: Добави автентична информация“, „Покажи протоколен файл“ и „Изтрии протоколен файл“. Купувача може да пробва RAR софтуера през този тестови период, за да прецени дали отговаря на неговите изисквания и нужди. В частност, клиента трябва да прецени дали RAR софтуера работи на неговите операционни системи и на неговия хардуер. Той обещава да придобие лицензът за RAR софтуер само ако и когато е сигурен, че може да отговори с „Да“ споменатите по-горе въпроси.“

Въпреки че индивидуалните портребители рядко обръщат внимание на юридическите детайли, компаниите са задължени да го правят. Ако искат да поддържат добра репутация, компаниите ще закупят лицензи за всеки софтуер, който техните работници използват. Същото се отнася и до WinRAR. Разбира се, не всички компании са напълно коректни, но огромен брой са, за да избегнат потенциални санкции или дело. Точно те са най-големият източник на приходи за WinRAR. Колкото до обикновения потребител – той също има важна роля. Тя е да използва софтуера и да се обръща първо към него, за да подържа свалянията и рейтинга висок. Така името на WinRAR запазва популярността си.

Коментирай