Знаете ли, че очите говорят?

Окото е най-важният ни сетивен орган. Този изтънчен инструмент на човешкото тяло, с който успяваме да добием детайлна информация за заобикалящото ни, всъщност се оказва едновременно мързелив и адаптивен. Предвид динамичността на заобикалящата ни среда и увеличаването на броя електронни устройства с видео излъчване и облъчване, окото успява да издържи без да се деформира из основи. Това се получава благодарение на инстинкта за самосъхранение, който се изразява в следните познати ни реакции:

  • Прикриване на окото с клепачи;
  • Сълзене;
  • Увеличаване и смаляване на зеницата .

Всъщност последното е не само защитна реакция на окото от външните условия, но също така е и показател за психологическо състояние. Ако се опитваме да фокусираме обект на по-голямо разстояние, то тогава зеницата се смалява и обратното, оразмеряването може да се получи и като следствие на светлинна промяна или емоционално състояние.

Когато гледате някого, когото обичате, зениците на очите ви се разширяват, също както когато гледате някого, когото мразите. Този факт развенчава мита, че очите говорят повече от хората. Внимавайте кого гледате и дали очите ви няма да кажат нещо, което предпочитате да премълчите!

Коментирай