Историята на най-популярните и престижни награди в телевизионните среди започва през 1948 г., едва две години след създаването на Телевизионната академия.

След като през 1948 г.emmy-watercolor-front-side-900x600_easy-resize-com отхвърлят 47 предложения за символ на почетната статуетка “Еми”, членовете на академията избират дизайна на телевизионния инженер Луис МакМанус, който използвал жена си за модел. Статуетката на окрилената жена, която държи атом се превръща в символа не само на наградите, но и на академията – за подкрепата ѝ за науката в телевизията – крилете на жената символизират музата на изкуството, а атома символизира електрона в науката.

Веднъж избрана, визуалната концепция за символа на академията и наградите се нуждаела от подходящо име. То за малко не се оказва “ИКИ” (“Ike”). Създателят на телевизионната академия Сид Касид предлага да бъде кръстена “атом-райския ангел” на иконоскопа (първата в света практична видео камера), но за щастие всеки му признава, че тази идея е лоша и дори леко налудничава. Телевизионният инженер, професионалист популярен със своята изобретателност и президент на академията Хари Любке (Harry Lubcke) предлага името “ИМИ” (“Imy”) – термин, който се използва за визуална лампова тръба,  което по късно се превръща в “ЕМИ” (“EMI”).

Лос Анджелиската академия за телевизионно изкуство и наука (ATAS) създава първите “ЕМИ” награди, като част от PR изграждането на имиджа си. Първата церемония по връчването на наградите се състои на 25-ти Януари 1949 г, в Холивудския атлетичен клуб, но е само и единствено за местни телевизионни програми.

Наградите “ЕМИ” се присъждат за постижения в телевизионната индустрия. Също както наградите “Оскар” – за филми, наградите “Тони” – за театрално изкуство и “Грами” – за музика.

Наградите ЕМИ се присъждат за различни постижения в своята сфера и тъй като те могат да са много разнообразни, се налага  да бъдат разделени в няколко отделни церемонии, които се състоят на различни дати. Двете най-популярни церемонии са за предаванията, които се излъчват в час пик (American Primetime) и тези, които се излъчват през деня (Daytime Emmys). Други също уважавани Еми церемонии са тези, свързани с националните спортни програми, национални новини и документални шоута, бизнес и финанси и не на последно място технологични и инженерни постижения.

След като добиват световна популярност е логично да добият и световни мащаби. От 1973 г. насам се провеждат международните награди “ЕМИ” и те се състоят в Ню Йорк. Те, за разлика от предшествениците си, отразяват както американските, така и най-популярните телевизионни предавания в света.

Към момента американските награди “ЕМИ” са раздали безброй награди за своите 67 години. За тазгодишното си 68-мо награждаване най-много номинации имат следните държави:

 1. Обединеното кралство – 7 номинации
 2. Бразилия – 5 номинации
 3. САЩ – 4 номинации
 4. Франция – 4  номинации
 5. Южна Африка – 3 номинации
 6. Аржентина – 2 номинации
 7. Колумбия – 2 номинации
 8. Япония – 2 номинации

Най-много номинации по канали пък имат следните:

 1. FOX интернационални канали – 4 номинации
 2. Rede Globo – 3 номинации
 3. HBO Латинска Америка – 3 номинации
 4. Canal+ – 2 номинации
 5. WOWOW – 2 номинации

Най-много номинации събира  сериалът “Игра на тронове”  (“Game of thrones”) – 23, като с това застава на една номинация пред сериала “Народът срещу О’Джей Симпсън”, който има 22 номинации.

Единственият български сериал, осмелил се да посегне към наградите “ЕМИ”, е сериалът на БНТ “Под прикритие”.  През 2012 г. сериалът влиза в битката за награди, но за съжаление не успява да стигне до почетната стълбичка. През 2013 г. отново опитва с третия си сезон и през 201 5г. е селектиран  за номинации с четвъртия си сезон.
Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 18-ти Септември в Лос Анджелис. Тя може да бъде гледана у нас по HBO2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *