При изобилието на информация, в което се давим, единствено критичното мислене може да ни задържи на повърхността. Приемането на всичко за чиста монета е признак за наивност, а от дъното ни дебне чистата глупост. Виж какви опасности те заобикалят и заплашват да те вкарат в заблуждение.

Ежедневно ни залива информация – от сутрешните телевизионни блокове, докато пием кафе преди работа, от радиото в колата, заседнали в градския трафик, от профилите в социалните мрежи, които изплюват новини и реклами ежеминутно, от приятелите ни, които чули нещо и прочие. Налага се непрекъснато да обработваме новопостъпила информация, чието количество обаче невинаги кореспондира с нейното качество. Това пренасищане с факти често води до притъпяване на критичното мислене. И така, единственият начин да се справиш с глупостите е да не приемаш за истина всичко, което чуеш.

Това, което идва от публичните информационни канали, обикновено има за цел да насочи поведението на аудиторията в определена посока и да предизвика интерес. За целта истината често се преувеличава или изкривява. Важно е да можеш да отличаваш фактите в едно съобщение от психологическите ефекти, които цели да предизвика с избора на начин за представяне. Нищо в медиите не е напълно обективно.

Някои сайтове целенасочено подават фалшива или измислена информация, която обаче им носи популярност. Можеш да проверяваш достоверността ѝ като потърсиш и в други източници. Освен това има специални уеб сайтове, чиято основна тема е различаването на истинските новини от откровените спекулации и измислици. Не вярвай на рекламите. Тяхната цел не е да ти кажат кое е най-доброто за теб, а да те мотивират да купуваш.

И най-важното – не вярвай на това, което хората казват. Няма човек, който да знае всичко или винаги да е прав. Проверявай лично важните неща и се консултирай със специалисти, когато е необходимо.
Не се доверявай на идеалния социален образ, която се налага на обществото. Готвенето никога не е толкова чисто и лесно, колкото го представят в кулинарните предавания. Да работиш за себе си е къртовски труд, извършван най-често в най-размъкнатата пижама, която притежаваш, а не разходка в парка с Макбук под ръка и капучино от Старбъкс в другата, както изглежда от филмите. Цената на високите токчета обикновено са скрити в чантата кецове. Животът ти никога няма да попадне в тези нереалистични стандарти, но това не е повод за разочарование. Обичайно пътят до красивия финал е доста грозен. Но лесните неща никога не носят истинско удовлетворение, нали?

Не бива да позволяваш на профилите в социалните мрежи да се превръщат в еталон за успешен живот. Тъй като хората имат пълен контрол върху образа си в мрежата, акцентират само върху успехите и добрите моменти. Щастливите хора са по-привлекателни и всеки се стреми да си изгради такъв образ. Приятелите ти ще снимат сушито в петък вечер, нищо, че през останалите дни ядат пица на дивана. Ще качат щастлива снимка в най-тузарските си дрехи и най-широките усмивки в събота вечер, нищо, че после умират от скука в някой клуб. Такива неща. Не завиждай на избрани моменти, а се опитай да направиш живота си стойностен.

В никакъв случай не се доверявай на стандартите за красота, които медиите налагат. Те обикновено са резултат на много грим и много ефекти, както за мъжете, така и за дамите. Научи се да ти е удобно в тялото, което имаш. Поддържай го здраво и с грижи за него. Клише е, но красотата може да дойде от две посоки – от вътре или от фотошоп. Ти избираш.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *