Казват, че когато се роди момче, в къщата се лее вино. Когато обаче се роди дете в България един политолог си къса дипломата. Всички знаем за изключителната дарба, свързана с „футбол и политика“, както и как сме свръх надарен народ, но все нещо не ни достига.

Ами…НЕ!

Не липсата на късмет е виновна за факта, че България не е (внимание – никога няма и да бъде) империя, не са виновни всички тайнствени организации, чиято висша цел е да ни унищожат…

Виновен е манталитетът…

Главната причина „нищо да не е, както трябва“ не е „робството“, не е и социализмът, главната причина е потисническото мислене и желанието „да се оправим“, но някой друг да го свърши.

Сляпото вярване на авторитети винаги е помагало хората да бъдат манипулирани. „Труд“ още е най-четеният вестник, Николай Бареков замина за Брюксел, а сега Слави Трифонов ще бори депутатските интереси.

Същият Слави Трифонов, който:

– през 2010-та обясни, как с Борисов „така стана, че почнахме да се търсим – да ходим на кино, заедно на вечери“;

– през 2009-та обяви бившия лидер на ДПС Ахмед Доган за „единствения човек, който казва истината“;

– когато всички търсеха Сергей Станишев, направи пръв интервю с него;

– получи пълна подкрепа от Георги Първанов за инициирания си референдум;

– издигна Меглена Кунева за президент.

Да, любими, светът не е само черно и бяло – има и сиво, има и факти, които удобно се забравят, замитат или просто не се проверяват. Слави Трифонов е поредният популист, който реши, че телевизионната му аудитория вече не е достатъчна и има нужда от повече власт. Референдумът, който инициира, е популистки – всички го знаем, той също го знае. Но сега е много по-удобно да изтъкне как той (един от най-богатите хора в страната) е жертва на системата. Вече няма значение колко хора ще гласуват, важното е, че той привлече вниманието към себе си.

И тъжното е, че много хора му вярват, хора, които дори са интелигентни…но хора, които търсят начин да извинят съвестта си, че са апатични наблюдатели на процесите в държавата.

Всички, които подкрепят Слави Трифонов, капитулират пред реалната възможност да променят нещо, да бъдат част от управлението на страната и наистина да имат принос за пряката демокрация.

Всички, които подкрепят Слави Трифонов, искат някой друг да води техните битки, някой, който казва истината, „защото го дават по телевизора“.

И колкото и пъти да сме го гледали този филм – с Николай Бареков, с Росен Петров, с Любен Дилов – син, всеки път продължаваме настъпателно да вярваме, че този път ще е за последно…

*Vox populi vox dei e известна латинска поговорка, която значи “Глас народен, глас божи“. Преди Слави  Трифонов да реши, че е повече политик отколкото музикант, направи албум със сходно име.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *