Изведнъж откривам истината: нищо вече не може да се направи – съм.

„Бегуни“ е нетрадиционен роман, бих искала да го сравня с нещо познато, за да ви дам представа какъв е, но не мога, толкова свой характер има тази книга. Нещо малко като пътепис, нещо малко като сборник с приказки, нещо като откровение.

Олга Токарчук ни повежда на пътешествие, но докато сме по гарите и хотелите, сякаш сме повече в средата на пътуване към себе си. Понеже човекът по природа е пътешественик, любопитен и търсещ, все ще намери някоя нова пътека в ума си, вървейки по нея ще открия някоя нова своя странност, а всички тези крачки  ще го изградят уникален, специален посвоему.

Пътешествието ни в “Бегуни“ сякаш се развива в няколко паралелно съществуващи светове. От една страна сме тук и сега и има толкова много за изследване. В следващия момент сме поведени назад в историята и има толкова много, което не знаем. Историческите препратки в романа са съвсем истински, толкова много любопитни истории спят в нашето минало, толкова много очаква да бъде видяно.

После бродим по широкия свят – пълен с места, претъпкан с хора, толкова много места, на които да стъпим. В следващия момент скитаме навътре в себе си, полето на душата е необятно, хоризонтът му е безкраен.

Реалността и въображението танцуват по страниците, а думите на Токарчук са като опиат – разкриват ти нови емоции, нови мисли, карат те да се чувстваш по-различен човек в същата позната кожа. По разказ – два на ден, след края абстиненция.

Не бих препоръчала тази книга на всеки – тя е за онези, които обичат да скитат, най-простичко казано, защото мислите им са неспокойни, за онези, които винаги се чувстват будни, търсещи, които никога не спират. И на които им е хубаво така.

Който спре – ще се вкамени, който се задържи, ще бъде закарфичен като пеперуда, сърцето му ще бъде прободено от дървена игла, ръцете и краката му – продупчени и приковани към прага и пода.

Ако сте от тях, ще се радвам да се срещнем между страниците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *