Ако сте фенове на трилърите, значи обичате неочакваните обрати и тази книга е точно за вас.

Едно дете е мъртво след трагичен инцидент с кола, а шофьорът е избягал от мястото на злополуката. Сърцето на една майка е разбито и някой трябва да си плати за това. Инспекторът, който трябва да помогне на справедливостта да възтържествува, е Рей Стивънс – опитен полицай, който вярва, че може да направи света по-добро място. Неговият устрем обаче се блъска в стени от бюрокрация, а заповедите на началството не винаги съвпадат с неговите представи за добре изпълнен обществен дълг.

„Бях невидима толкова дълго време, а какво съм сега? Скулптор, който не прави скулптори. Майка без дете.”

Джена Грей опитва да започне живота си отначало край стръмните брегове на Уелс. Тя се желае само да започне начисто, да позволи на морето да измие мръсотията на миналото ѝ и да изчисти съзнанието ѝ.  Спомените ѝ крият ужасни тайни, които потапят съзнанието на жената в мрак и я карат да се събужда с писъци всяка нощ. Тя иска само да се скрие от света, който толкова я е наранил.

Клеър Макинтош определено успява да разкаже тази история добре и това не е изненада – писателката има над десетгодишен професионален опит като полицейски офицер. Това, което за читателите е чудесен трилър, за нея е страшна действителност. Случаите, за които пише, не идват от въображението ѝ, а от реалността.

Освен с динамичен сюжет, романът може да се похвали и с емоционална наситеност. Засегнати са някои важни теми, близки до всеки – любовта, но в ежедневната ѝ форма, без украси; бракът и сложността на отношенията между два души; измеренията на свободата за личността; усилието мъката да бъде превъзмогната. Макинтош също губи сина си, макар и при различни обстоятелства, така че лично познава болката от загубата на дете…

Класически трилър, чиято сюжетна развръзка обаче изпъква и не се размива сред спомените за останалата жанрова литература. Книга, която поставя някои неудобни истини ребром, но без да натежава. „Оставих те да си отидеш” е увлекателен роман, който съблазнява с динамичен сюжет и крие неочаквана емоционалност между страниците си.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *