“На живот и смърт”  е от онези трилъри, които залагат на съспенс и загадки, а не на кървави сцени и насилие. Трябва да му се признае на Майкъл Роуботъм, че умее да гради образите на героите си с чудесни ретроспекции и приписвайки им особености на характера. Много от жанровата литература умее да грабне вниманието с динамика, обрати или жестоки картини, но много рядко образите вътре успяват да надскочат “хартиеното” си амплоа и да накарат читателя да се привърже към тях или поне да ги запомни. Роуботъм предлага добре изградена история, която залага на психологическите елементи и разкрива съставните си части ритмично с разгръщането на повествованието, а участващите лица са симпатични и живи, което превръща книгата в приятно четиво.

Оуди Палмър е странен тип, който никак не прилича на останалите престъпници в затвора. Той излежава присъдата си мълчаливо, почти интелектуално. Ден преди освобождаването си обаче необяснимо изчезва от затвора. Бягството му е нелогично и озадачава както другите затворници,  така и полицията. Мистерия крие и престъплението му – той е осъден за кражбата на седем милиона долара, които все така не могат да бъдат намерени десет години по-късно. Където има много пари, има и алчност и насилие. Годините зад решетките за Оуди са съпроводени с нападения и тормоз, на които той стоически устоява – всеки търси парите и е готов да изкопчи местонахождението им от него с цената на всичко. Но Оуди мълчи и не отронва нито дума за обира, при който освен задигнатите милиони, умират и четирима души.

Мъглата около изчезналите пари, около странния образ на Оуди и около обстоятелствата, при които се е случил грабежа, се вдига бавно, но не и без напрежение. След бягството му го погват от няколко места – ФБР, което изпълнява дълга си, Мос – единственият му приятел от затвора и шерифът, който го е заловил по време на обира. Мотивите им са различни и положително няма да ви разочароват. Всички те са хищници, но Оуди не е типичната жертва – той бяга, не за да търси спасение за себе си, а за да изпълни едно отдавна дадено обещание.

“На живот и смърт” няма да ви изплаши до смърт, няма да ви ужаси, защото просто не е от този тип трилъри, но ще ви предложи едно добре структурирано приключение и чудесна история, която дори би могла да ви трогне. Перфектен избор за почивка.

Още мнения вижте в Аз чета, Книжен Петър, Книголандия.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *