Представяме ви шест любопитни факта за изкуството, които ще ви изненадат.

1. През Ренесанса и като цяло през 16 в. художествените изкуства не са били възприемани като подходящо занимание за джентълмени. Рисуването е било приравнявано към професии като шивачество и обущарство поради това, че ръцете са били основният орган за израз на творческа енергия.

2. Пабло Пикасо е бил покръстен с дългото и НЕзапомнящо се име Pablo Diego José Fransisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso.То е своеобразна смесица от имена на роднини и светии.

pablo-picasso-a-645x512

* През 1911 година Пабло Пикасо е бил заподозрян за кражбата на „Мона Лиза“. Арестуван и разпитан, набеден покрай своя приятел писателя Guillaume Apollinaire. По-късно биват освободени.

3. През 1962 г. Мона Лиза е била оценена на 100 милиона долара. Това са и последните данни за цената ѝ.

4. Леонардо Да Винчи бил левичар. Личните си бележки той съставял започвайки от дясната страна на листа към лявата. Техниката, която сам бил изобретил и често използвал, когато оставял бележки или писма до близки била наречена „огледално писане“. Хората, които искали да разчетат написаното, търпеливо се въоръжавали с огледало и започвали да декодират. Когато обаче трябвало да отправи бележка към външни лица, той пишел по традиционния начин.

* Още за него се казва, че имал способността докато пише с едната си ръка, да рисува с другата и дори след като получава парализа на дясната си ръка, Леонардо продължава да скицира с нея.

5. За кратък период от 10 години Ван Гог създава около 900 картини и 1100 скици. За голямото си желание и раздвоение как да изживее живота си – като художник, задоволявайки вътрешните си творчески потребности или като пастор, какъвто е баща му, Гог често се лута от крайност в крайност. Копнежът му да е в помощ на бедните опонира на влечението му към славата. За жалост той успява да продаде само една картина приживе.

* Прострелва се и умира на 37 годишна възраст след тежък психически срив.
* Ван Гог пише повече от 800 писма през живота си. След смъртта му, брат му се заема с търсене и запълване на цялото богатство- картинно и писмовно, което е оставил, опитвайки се да го овенчае с лаврите, които заслужава.

6. Импресионизъм: Името на движението произлиза от творбата на Клод Моне “Импресия, Изгряващо слънце” („Impression soleil levant“). През 1874 г. художниците Моне, Реноар, Дега, Писаро, Сисле и Берта Моризо организират изложба, по повод на която Луи Льороа (гравьор, художник и утвърдил се драматург) пише остра критика във вестник „Ле Шаривари“ (“Le Charivari”). Художниците импресионисти не харесват това определение, съдържащо подигравка. Самите те предпочитат да се наричат „независими“. Запазено е писмо на Реноар, в което той се оплаква: „Наричат ни импресионисти…“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *