“Забранете тази книга” от Алън Грац се оказа увлекателно четиво, което ме изпрати обратно в детството и ми припомни защо толкова обичам книгите. Затова, книголюбители, отделете час-два от деня си (толкова ви трябва за прочита) за почивка от ежедневните тревоги и се отпуснете в хартиената прегръдка на тази книга.

Ейми Ан е тихо и нерешително девойче, което води повечето разговори с хората единствено в главата си, а приключенията и се случват само между страниците на книгите. Образът и моментално ни става симпатичен, защото нали всички обожаваме книгите, а и на всеки се е случвало да “прекроява” реалността в собственото си въображение.

Понякога обичам да си фантазирам, че съм главната героиня в книга. (…) Онази, която обяснява всичко от свое име. И приключенията се случват на мен. Единственият проблем е, че най-хубавите книги не са тези, в които на главния герой просто му се случват разни работи. Най-хубавите са тези, в които героят сам прави нещо. И това е причината да не мога да съм главен герой в книга.

Никога не предприемам нищо. 

Нейното истинско приключения започва, когато любимата и книга изчезва от училищната библиотека. И то не защото е взета от друг ученик, а защото е забранена. Любимото и заглавие е попаднало в списъка с “неподходящи за ученици” книги.  Ейми Ан решава да “спаси” книгите от тази цензура, като основава тайна библиотека за забранени книги в своето шкафче…

“Забранете тази книга” е детска книга наистина, но по-приятен начин ще върне в ума ви теми, които са вълнуващи на всяка възраст – свободата на избора, налагането на цензура, конформизма, многообразието на гледни точки и интерпретации, смелостта и страха да бъдеш себе си и колко е важно да отстояваш позициите си. Историята, която Ейми Ан разказ, ще успее да ви трогне и се обзалагам, че независимо от възрастта ви, ще съумеете да се асоциирате (повече или по-малко) с малката героиня.

Българското издание е много симпатично, личи си старанието и желанието на целия екип книгата да е перфектна: както от естетическа гледна точка, така и от чисто образователна. Чисто визуално “Забранете тази книга” е чудесна, харесах малката закачка със купчината книга по ръба на страниците, а любопитна подробност е, че всички книги, които се споменават вътре, наистина са били предмет на преразглеждане или забраняване в американските библиотеки през последните години. За съжаление обаче повечето заглавия са съвсем непознати на нашия пазар. И тук приложението от преводача в края на книгата се оказва много полезно – Елена Павлова се е погрижила да разкаже накратко за всяка от книгите, които нашите герои четат или споменават. Както вече казах, личи, че по книгата е работено с любов. 🙂

 

Още мнения в Аз чета, КниголандияКнижно, Хрисиландия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *