Препоръчвам горещо “Седем кратки беседи по физика” на онези от вас, които предпочитат да четат художествена литература и по-рядко посягат към академичната. В “Седем кратки беседи по физика” (ИК Жанет 45) Карло Ровели успешно подчинява красотата на езика, за да разкаже простичко и разбираемо за седем от най-значимите теории във физиката. Истинско удоволствие е да опознаваш света наоколо, докато някой ти разказва за него с такава енергия и вдъхновение, както прави Ровели. Това е онази емоция, която като деца сме откривали в любимите учители – и благодарение на която съответният учебен предмет се е превърнал в любима материя.

Теорията на относителността описва един шарен и удивителен свят, в който избухват вселени, пространството пропада в безизходни дупки, времето се забавя при снижаването си над планетата, а безбрежната шир на междузвездното пространство се вълнува и къдри като повърхността на морето…

Седемте беседи преминават освен през територията на теорията на относителността, и през сложните въпроси  на квантовата механика; разхождат читателя “от макрокосмоса на вселенската структура до микрокосмоса на елементарните частици”. И да, има и черни дупки, и верояности, и безброй въпроси без отговор.

Книгата ще успее да ви вдъхнови и да събуди любопитството ви към науката, а компактният и формат и разбираемият език я превръщат в идеален спътник за градските ви пътувания. Беседите ще ви накарат да търсите повече знание, да търсите отговори и да посегнете към по-дебелите и обстойни академични книги. Това е четиво, което ще ви остави будни, вдъхновени и жадни за още.

Квантовата механика и експериментите с частици ни научиха, че светът е едно постоянно и неспокойно обилие от неща. Неспирно появяване и изчезване на нетрайни същности. (…) Сбор от събития, не от предмети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *