„Книга за другите” е пъстър сборник, понеже темата, около която са обединени разказите, са литературните персонажи и многообразието на техните профили и съдби. Всеки разказ носи нечие име и създава пълнокръвен литературен образ. Това е един нетрадиционен сборник, понеже неговата тематика – другите – може да бъде толкова разнообразна в индивидуалната трактовка на авторите, че нишката ѝ да избледнява и да се губи. Трудно се открива постоянство в разкази, чийто обединителен елемент е разнообразието в различията на героите.

„Характерът, би казала тя, не е нищо друго освен низ от събития. Останалото са романтични приумици.”

„Нигора”, Адам Търлуел

И така, двайсет и един разказа ни представят двайсет и една малки лични вселени, в които събитията хазартно са се наредили, така че да изваят образи от глината на думите. Част от тях са на хора, а други – не съвсем, като в “Чудовището” на Тоби Лит. Някои разкази ще ви харесат, а други вероятно ще ви се сторят твърде чужди и далечни. И това ще бъде нормално, дори желано, защото техният контраст е това, което придава очарование на сборника.

„Някъде, навсякъде някое момиче доброволно се съблича. Така си е. (…) Но и друго, мислеше си тя, и друго е вярно. Някъде, навсякъде изнасилват някое момиче. И въпросът е: колко далече от нея се случва това? Колко далече трябва да се случва нещо, за да не те засяга? (…) През две преки? В друга държава? В друга вселена?”

„Нигора”, Адам Търлуел 

Това, което подрежда хаоса от образи, е спретнатият ред, в който са публикувани. Без преференции, разказите са публикувани по азбучен ред, а преди началото на всеки е поместен кратък текст за автора и работата му. Това придава известна документалистика на книгата  и мултиплицира по своеобразен начин образите, които читателят среща – персонажи и техните писатели. А чудесният преговор от Зейди Смит въвлича четящия в процеса по създаване на сборника и му придава интимност. Прави разказите лични: от автора за теб, който държи книгата. Точно за теб. И едновременно за другите.

Още ревюта в Аз чета и Книжно: На по книга,две.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *