Лятото вече е на прага ни, с единия крак е вътре, както се казва, настава радост и идва време за четене из паркове, морета и планини, а аз имам идеалната препоръка за вашата почивка. “Манюня” от Нарине Абгарян ще допринесе за доброто ви настроение, без да ви натоварва емоционално – ще ви разсмее и ще ви припомни детските спомени, към които рядко имате време да се върнете, но винаги залепят усмивка на лицето ви.

Това е книга за онези сутрини, които миришат на лято и слънце и звучат като котки, които си играят под прозореца. И докато юнската свежест се промъква в стаята, ви обещавам, че ще смеете с глас, четейки този роман. Това е книга, която да разгърнете за разтуха след края на работния ден, докато навън вали топъл тъжд, а вие сте у дома, в уютните ѝ обятия.
Приключения, пакости и недоразумения, но и много топлина, обич и доброта се крият между страниците, които ни водят из спомените за едно лудешко детство, вкусно като сладко от кайсии.

Книгата е разделена на глави, всяка от които разказва самостоятелно приключение, наситено с онзи лудешки дух, който само децата притежават, защото умеят да живеят в момента, в едно пълнокръвно “сега”, необременено с мисли за “след”, лишено от последствия, но усвоено докрай и пълно с емоции. И въпреки, че е адресирана като детска, аз съм убедена, че ще допадне и на порасналите читатели – та нали и ние сме били деца! И на всички ни липсва оная лекота на душата, която сме усещали тогава, а “Манюня” успява да ни я върне, макар и за кратко, макар и хартиена.

Героите, които Нарине Абгарян създава, са колоритни и живи и читателят няма избор – обиква ги от раз, а след прочита дори може да се случи да си представи какво биха казали в моменти на житейска криза – ей така, само за успокоение и разведряване. Не мога да ви опиша колко весела е тази книга – и заради историите, които разказва, и заради начина, по който го прави. Аз я обикнах веднага, майка ми – също, баба ми и тя. Така че бих я адресирала за читатели на всякаква възраст, на които обаче сърцата все още умеят да се смеят.

“Манюня” е книжният ми поздрав за вас това лято, а аз продължавам с останалите книги на авторката, които макар и съвсем различни, също обещават да са прекрасни…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *