Преди година, две прочетох първата книга от поредицата за инспектор Гамаш на Луиз Пени – “Убийството на художника”. Запомних тази книга като олицетворение на това, което наричаме елегантен трилър. Луиз Пени изгражда стройна криминална история, която грабва въображението, без нито за момент да използва вулгарност или брутални описания, толкова характерни за този жанр литература. В “Убийствено студена” авторът не изневерява на стила си и отново предлага на феновете добре структуриран сюжет, облечен в деликатни думи.

Луиз Пени отново ни връща в малкото селце Трите бора точно преди Коледа. А там жителите са развълнувани от предстоящия ежегоден двубой по кърлинг, който отборът на Трите бора винаги губи, но въпреки това винаги е важно събитие, на което всички се наслаждават. Тази година обаче състезанието не протича по обичайни начин. В най-напрегнатия момент от играта е убит човек – по шантав начин и без никой да забележи, заради еуфорията около играта.

Жертвата е човек, когото всички в селцето ненавиждат – заподозрените са много, а полицията няма никакви следи по случая. Напрежението расте, а загадките се увеличават, когато в околността се случват още две убийства, които може би са свързани с първия смъртен случай. Докато Гамаш се опитва да нареди пъзела на криминалните линии, го връхлетява друг проблем – мистериозна личност от миналото на инспектора се връща в живота му с решителното намерение да го унищожи.

Героите в романа са цветни, Луиз Пени е наградила повечето с интересни характери и пъстро минало. А за читателя остава удоволствието да напредва из страниците и да открива тънките сюжетни нишки, които обвързват историите им една с друга. Защото в малкото затворено общество на Трите бора нищо, което се случва, не е изолирано…

“Убийствено студена” е подходящо четиво за феновете на трилъра, но заради своята елегантност ми се струва, че би допаднала и на онези, които по-рядко посягат към този жанр. Чарът на книгата се крие в красиво изплетената криминална история и в неочакваните отговори на сюжетните загадки. Ако още не сте се срещали с инспектор Гамаш, сега е идеалният сезон да започнете поредицата – “Убийството на художника” носи настроението на есента, а  снежната тематика на “Убийствено студена”, с която няма как да не продължите идеално би паснала на приближаващата зима. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *