Когато есента настъпва, няма нищо по-хубаво от чаша топло кафе и хубава книга, за да сгреете душата и тялото, докато навън застудява. На Деня на будителите издателство „Ера“  и издателство „Еднорог“  предлагат книгите си с 50% отстъпка при поръчка от сайтовете на издателствата. Книгите на „Еднорог“ можете да намерите на промоционални цени и на място тяхната фирмена книжарница на адрес ул. „Искър” № 7. Ето какво не бива да пропускате!

“Ера”

  • Орсън Скот Кард и Ендър Уигин

„Играта на Ендър“ е един от най-известните фантастични романи,1 който разказва за Андрю Уигин (Ендър) – той е смел и талантлив и още на шест е приет в училището на Международния флот, където трябва да се обучи за военачалник. Земята е нападната от друга раса, която има множество предимства и човечеството едва оцелява след сблъсъка си с нея. Сега флотът обучава свръхинтелигентни деца, които трябва да се превърнат в спасителите на планетата ни.

Във Военното училище са събрани най-даровитите деца, които трябва да се превърнат в бойци чрез система от обучения, при която всички нови умения се придобиват изградена върху игри. Ендър се стреми да бъде най-добър във всичко, за да не бъде отхвърлен от семейството си – той е третото дете и след като брат му и сестра му не успяват да издържат изпитите, той не може да се провали. Освен за семейството си, той се оказва и последната надежда за Земята.

govoritelanamartvite-net-1346154456Орсън Кард изгражда чудесен свят, който пленява въображението на читателя. Книгата ще допадне на тези, които харесват динамичния фантастичен сюжет по принцип, както и на онези, които се увличат по психологическите романи – образите са изградени прецизно и имат дълбочина, книгата оставя вкус, подобен на този от „Повелителят на мухите“.

Цикълът за Ендър продължава с „Говорителя на мъртвите“, в която сюжетът е много различен, читателят – също, защото всичко, което знаем от първата книга, тук изглежда по друг начин.  Книгата отново е истинско удоволствие и изобщо тези две книги са задължителни. Останалите книги от цикъла за Ендър, макар да не са толкова ярки като „Играта на Ендър“ и „Говорителя“, също са приятни за четене и допълват историята.

  • „Луната залезе. Безпътният автобус“, Джон Стайнбек

lunatazaleze-net-1465798023Стайнбек е прекрасен и не може да бъде подминат, а тези два романа, събрани в общо книжно тяло, определено заслужават вашето внимание.

„Безпътният автобус“ пътува из Калифорния и вдига прах по тесните пътища. В него са се приютили разнообразни пътници – всеки със своите илюзии и мечти, със своето минало и надежди за бъдещето, в настояще, в което многоликата същност на човека изпъква идеално. В микровселената на „Безпътният автобус“ много от тайните на човека излизат наяве.

„Луната залезе“ разказва за Норвегия, окупирана от нацистите през Втората световна война. Ако не знаете това, не бихте могли да се досетите от книгата, където армията и страната остават неназовани. Злото и жестокостта се настаняват в малък град, а жителите му са принудени да се сблъскат с истината за войната и да се запознаят с най-мрачните дълбини на човешката душа.

  • „Не казвай сбогом“, Джилиан Флин

3Динамичен трилър, пълен с изненади, който ще допадне както на феновете на жанра, така и на онези, които по-рядко потъват в подобен тип книги. На петата годишнина от брака на Ник и Ейми Дън образцовата съпруга изчезва. В семейния дом има следи от борба, които обаче озадачават полицаите. Подозренията на полицията и обществото се насочват към Ник, след като наяве излиза тайният дневник на Ейми. В него реалността на брака им е описана по смущаващ начин, а всяка нейна дума е ехо от миналото, което обвинява Ник.

А той твърди, че е невинен, въпреки че поведението и реакциите му изглеждат странно и неподходящи за трудната ситуация. Читателят не може да се довери на никого от героите и е оставен да изгражда крехки хипотези, с които да се раздели на финала.

„Ера“ предлага и книгите на Агата Кристи, а там изборът не може да бъде грешен. Все пак, ако се чудите откъде да започнете, нашите лични фаворити са „Зло под слънцето“, „Десет малки негърчета“ и „Азбучни убийства“.

„Еднорог“

Един от най-големите комплименти, които „Еднорог“ имат за четящите, е Дона Тарт. Нейните обемни книги разказват сложни истории, изпипани до най-малкия детайл и предлагат часове удоволствие. Ако още не сте се запознали с нейните многопластови романи, сега е моментът да го направите.

  • „Щиглецът“, Дона Тарт

shtigletsat_2-706x1024Това е историята на Тио, който губи майка си в терористичен атентат, когато той е на дванайсет и са в музея – това не трябва да се случва, ала животът е непредвидим, а за Тио се преобръща изцяло от този момент. Историята на тази загуба се слива с притежанието на една мистериозна картина, която се превръща в център и смисъл за Тио.

Тио Декър не е типичният главен герой, на когото читателят да съчувства и с когото да се асоциира – има много лоши решения, много неправилни избори, но макар и измислен, той съвсем прилича на истински. Изживейте с него сблъсъка с човешката алчност, студенина и пресметливост и се запознайте със силата на любовта и приятелството.

Фабулата върви гладко и въпреки сериозния си обем, романът нито веднъж не изпуска интереса на читателя, а Дона Тарт доказва майсторството си на умел разказвач.

  • “Тайната история”, Дона Тарт

Ричард Папен пристига в колежа “Хампдън”,3158023_b въоръжен с мечти и амбиции за едно по-хубаво бъдеще от миналото, което е познал. Скоро той успява да стане част от елитарния кръг на петима студенти, които със своята хладна самоувереност и деликатна изисканост го привличат неудържимо. Те са част от курса на тайнствения професор Джулиъс и до един произлизат от богати семейства, а тяхната група е откъсната от останалия студентски свят и лесно разпознаваема. Ричард успява да стане един от тях, да се включи в тяхната реалност, изградена сякаш извън времето и основаваща се на пресъздаването на древни ритуали, които обаче скоро излизат извън контрол…

  • “Да разбиеш мълчанието”, Вал Макдърмид

Поредица от самоубийства на силни и197243_b успешни жени, които до вчера са се борили за вярванията си със зъби и нокти. Тормозени непрестанно от интернет тролове, които ги преследват и критикуват с досадно постоянство, жените накрая отнемат живота си като последен акт на отчаяние. Профайлърът, натоварен със случаите, забелязва модел, който не е толкова прост колкото изглежда, а докато разкрие всички парченца от пъзела, напрежението у читателя нараства. Трилърът е интересен и заради разсъжденията върху значението на виртуалния образ на съвременния човек, чиято важност често не преценяваме правилно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *