Сандерсън е чудесен разказвач и никак не е изненадващо, че има толкова фенове по света. Аз обаче го открих сравнително скоро – двете новели “Легион” са много любопитни и никога не пропускам възможност да ги препоръчам. Поредицата “Възмездителите” (за която също ще се опитам да напиша няколко думи скоро) беше доста увлекателна, но все още не смея да се потопя в по-дълбоките и обемни като съдържание светове, които авторът създава. Затова “Душата на императора” бе логичната следваща спирка от неговата библиография.

Сюжет, който ни учи, че лиността и характерът не могат да бъдат нито създадени, нито разбрани само с един поглед

Шай, нашият протагонист, е заловена, докато заменя картина в двореца на императора със съвършено копие, което тя е създала. Че репликата е съвършена няма спор – Шай е Фалшификатор и то с безупречни умения, тя умее да променя предметите наоколо, както желае.

Междувременно върху император Ашраван е извършено покушение, което го оставя в състояние на безсъзнание. Фракцията на Наследниците, от която идва владетелят, успява да запази господството си и да прикрие закратко състоянието на Ашраван под предлог, че той е в стодневен траур заради смъртта на жена си и се е оттеглил от публичния живот. Но след изтичането на този период няма да има какво да задържи властта, а Империята ще се потопи в безредици и хаос без този, който я управлява.

Шай може да помогне, ако успее да изпълни невъзможната задача да Фалшифицира душата на императора. Да не забравяме, че тя си остава престъпник и освен да спаси Ашраван и империята, тя трябва да измисли и как да избяга от пленничеството си.

Толкова за сюжета, за да не ви разваля удоволствието от така или иначе малката по обем книга. Всяка допълнителна подробност извън стандартната анотация глождеше въображението ми и ми се иска да не преча това да се случи и на вас. 🙂

Сандерсън отново успява да изгради успешно реалност, която е едновременно достатъчно различна от нашата, така че да събуди любопитство, но и базирана на нашия свят и познатите ни отношения, така че за читателя да не бъде странно или чуждо да попадне в нея. Приятно е, че светът на Империята на Розата изглежда огромен, историята на Шай е само мъничко парченце от него. За читателското въображение остава безкрайно много място, в което да се рее и да си измисля животите на всички останали там. Новелата изглежда като един от онези разкази, които излизат межу “истинските” книги от поредица, която разказва “основната история”. А ако такава поредица излезе изпод перото на Сандерсън, вярвайте ми, бих я чела без колебание.

“Душата на императора” ме остави с идеята, че животът е изграден от на пръв поглед незначителни случки и дребни остоятелства, които обаче определят посоката и съдбата ни. Рисуват кои сме и какви са цветовете на душите ни. И че в крайна сметка това, което правим има значение, а дребните компромиси с идеалите ни накрая се превръщат в основни характеристика на личността ни.

There was rarely branching point in a person`s life. People changed slowly, over time. You didn’t take one step, then find yourself in a completely new location. You took a little step off a path to avoid some rocks. For a while, you walked alongside the path, but then you wandered out a little way to step on softer soil. Then you stopped paying attention as you drifted farther and farther away. Finally, you found yourself in the wrong city, wondering why the signs on the roadway hadn’t let you better.

И няколко думи за визуалното представяне на историята

Българското издание на книгата върви с интересна дървена корица, която придава на книгата колекционерски вид, но не знам колко удобно би било, ако решите да се разходите с нея навън. Оригиналната корица пък е създадена от българин – Александър Наничков. Можете да разгледате портфолиото му тук, струва ми се, че ако харесвате фантастика, ще ви допадне. За мен беше приятна изненада да науча, че корицата е негово дело, тъй като няколко други негови картини украсявят дома ми.

One Comment

  1. Pingback: Skyward, Brandon Sanderson | chetivo.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *