Магията е жива и е тук. Или почти. Защото вие сте в онази реалност, която се шири около Сивия Лондон – свят, който е обикновен и безцветен, скучен, защото много отдавна е изгубил магията и спомена за нея. И потънали в тази забрава, мислите, че с познатата ви действителност всичко се изчерпва. Ала ви чака изненада.

Защото Лондон е онази точка, която съществува на картите на всички паралелни светове. Познавате Сивия Лондон и неговата Англия, но тази увлекателна книга ще ви заведе на приключение, което се шири в четирите паралелни града. Белият Лондон е страховито място, в което властват ужасът и терорът. Там цари вечен глад за магия, тъй като последната бавно се оттича от града, а хората са готови да се превърнат в зверове за каквото е останало от нея. Град, чийто владетел се въздига със сила и после управлява със страх. Червеният Лондон, от своя страна, процъфтява – там магията е в изобилие, а хората живеят в равновесие с нея. Място, на което кипи живот под акомпанимента на весела глъчка. Жителите му уважават магията, както и кралското семейство, в чиито ръце е поверено управлението на града. И накрая, в було от мистерия и опасност, заплашително дебне от сенките запечатаният Черен Лондон. Там магията е унищожила живота, нарушила е равновесието и е предизвикала разделението на световете.

Защото някога вратите между градовете са били отворени и достъпни за всеки, а магията свободно е пътувала между паралелните светове. Сега обаче портите са запечатани и преминаването между Лондоните е привилегия на малцина избрани – антари. Главният герой, с който Шуаб ни среща, е един от тези специални магьосници. Кел идва от Червения Лондон и пътува между градовете като посланик на кралете, които властват в паралелните светове. Протагонистът ни е безспорен симпатяга и си пада малко нещо контрабандист. Макар да е строго забранено, той пренася между световете безобидни предмети от бита, който е толкова различен в трите града, че дребни и незначителни неща от единия могат да бъдат ужасно ценни в другия.

Кел обаче обърква нещата, когато случайно пренася между градовете опасен черен камък. Предметът се оказва заплаха за световете, но и артефакт, който злодеите, които ще срещнете в книгата, отчаяно желаят. Затова младежът изведнъж се оказва отговорен за спасението на не само един, а цели три свята.

В приключението Кел има “помощник” – Лайла, крадла от Сивия Лондон. Нейният образ е надарен с приятен хумор, авантюристичен дух и куп вътрешни противоречия, някак робинхудски, но и много вироглав и объркан – изглежда това ще бъде персонажът, който ще претърпи най-голямо израстване и развитие в следващите книги от трилогията. Двамата с Кел ни повеждат в динамично бягство през световете, което съумява да задържи вниманието и води до трескаво прелистване на страници.

Авторът определено съумява да изгради градовете интересно, дарява всеки със собствено лице и черти, но това, което не спира да гъделичка въображението ми, е какво се крие в света отвъд тях. Надявам се, че в следващите книги ще има повече за това, тъй като в тази не излизаме извън границите на Лондон. Трилогията трябва да даде отговор и на други загадки – какво се крие в Черния Лондон и откъде идва Кел и защо не помни миналото си. А ние просто нямаме търпение да разберем…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *