Коледният дух е пресен сняг на прага, несполучливи джинджифилови сладки и стъклени играчки по елхата, от която се носи аромат на бор и зима. Но коледният дух е също топлина в сърцето, да се усмихнеш, когато не ти се усмихва съвсем, и да подариш кучешка бисквитка на котарака. Това е истинската магия, която човекът сам създава.

Изглежда, че всяка година в света има все по-малко такива, които вярват. Татко казва, че не е лесно да поискаш от едно дете да вярва в нещо, което не може да види; казва, че това само по себе си е магия. Казва, че ако носиш тази магия вътре в себе си, би трябвало да я пазиш цял живот и никога да не я пуснеш да си отиде, защото отиде ли си веднъж, значи си е отишла завинаги.”

„Поларис е мястото, където ще ме откриеш”, Джени Хан

Стефъни Пъркинс събира в този сборник дванайсет коледни истории, написани от някои от най-популярните тийн автори. Техните герои са симпатични младежи, които тепърва откриват света и неговите полярни проявления. Разказите са любовни, по детски наивни, с чист финал, изграден с добродушна лековерност, с която сме били изпълнени като съвсем малки и която, макар и натъпкана в дълбините на сърцата ни, все още е там: тлее с надеждата, че магията ще се случи и на нас.

Макар и писани от различни ръце, разказите са хармонични, пасват си като коледни песни, като пъстроцветните лампички по елхата, които обикалят палитрата, за да завършат празничната картина. Персонажите са бедни, богати, самотни, проблемни, гей, отличници, елфи, сираци и всичките безкрайно симпатични. Историите са сладки, захарни, но това, което балансира прекаления наивитет, е сарказмът, който изпълва междуредията. Хуморът в сборника обещава усмивки на лицата ви.

„Любовта ми подари” е приятно четиво както за по-младите, така и за техните родители. Макар и класифицирани като тийн литература, разказите носят топлина, за която няма неподходяща възраст и която колкото по-рядко се намира, толкова е по-нужна.

Все повече хора – особено младежите, които скоро са се разделили с детството – не изпитват искрена радост от коледните празници – все едно са очаквали повече, а Коледата ги е разочаровала. Изпълнени са с негодувание, защото очакват да получат нещо, което трябва да създадат сами. А сборникът е инструкция за създаване на Коледа, ръководство за запазване на магията. Истински подарък.

 

One Comment

  1. Pingback: „Любовта ми подари“ нежност и красота | Аз чета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *