Десетте най-добри PC инди игри на 2016

Едни от най-продаваните игри в Steam през 2016 година остават големи и познати заглавия като Fallout 4, Grand Theft Auto 5, The Witcher 3 и Dark Souls 3. Въпреки това си заслужава да обърнем внимание и на игрите, създадени от малки студия. Така наречените инди игри (indie от английското independent – независим) са създадени с много по-малък бюджет и екип, но често предлагат невероятен и иновативен геймплей. Макар тази година No Man’s Sky да разочарова много фенове на инди игрите с неизпълнени обещания, други оправдаха и надскочиха очакванията. За това ви представяме списък с инди игрите от изминалата година, които може да сте пропуснали. В неопределен ред, това са 10 от най-добрите нискобюджетни игри за PC на 2016-та:

1. Stardew Valley

stardewvalley_5

На пръв поглед Stardew Valley може да ви изглежда като платена версия на Farmville. Играта е описана като фермерски симулатор. Историята започва по познат начин – след натоварения живот в града решавате да се преместите във фермата, завещана от дядо ви. Но под повърхността се крие игра, в която създавате връзки със съседите си и се научавате да бъдете част от общността на селото. Общуването е ключово в историята. Героите са изключително добре написани и реагират по различни начини на вашето отношение към тях. Саундтракът е приятен и релаксиращ. Визуалният стил е пикселиран и напомня на 16 битовата ера. Създателят Ерик Барон казва, че е вдъхновен от Harvest Moon серията за Супер Нинтендо.

 

2. Darkest Dungeon

ss-02

Веселият и неангарижащ тон на Stardew Valley е тоталната противоположност на атмосферата в Darkest Dungeon. Мрачна и зловеща, играта на студио Red Hook е вдъхновена от хорър историите на Лъвкрафт. Играта беше в early access дълго време, но излезе официално през 2016 година. Darkest Dungeon ви праща в полуразрушено имение, където вашият предшественик е призовал чудовища и тъмни сили. Вашата цел е да прочистите тъмниците и земите около имението от тях. Това правите с помощта на 15 вида герои с различни умения. Можете да изращате само 4 от тях на мисия и трябва внимателно да изградите партията си според местността, в която отивате. Героите ви изпитват стрес и страх и могат да полудеят при срещите си с зловещите същества. За напрегната атмосфера допринася и невероятното озвучаване на Уейн Джуун.

 

3. The Witness

shot_2013-10-14__time_11_05_n01

The Witness е дългоочакваната втора игра от създаделя на BraidДжонатан Блоу. Визуално двете игри са много различни. The Witness е 3D пъзел игра, с цветна, но сравнително реалистична естетика, за разлика от нарисувания платформен свят на Braid. Въпреки това, игрите си приличат по това, че не ви водят за ръка. От играча се очаква сам да достигне до решението на пъзелите, без съвети и примери на всяка крачка. В The Witness, единствената помощ, която получавате е от криптични аудио записи и визуални улики. Играта съдържа над 650 пъзела, но не е нужно да решите всички, за да стигнете до края. Въпреки това The Witness не е за всеки. Ако възхитителна атмосфера и сложни пъзели са ви достатъчни, новата игра на Джонатан Блоу е за вас.

 

4. Inside

inside_01

Inside също е втора игра на доказали се инди разработчици – студио Playdead, хората зад изключително популярната Limbo.  Inside е пъзел platformer, който ви отвежда в старенен постапокалиптичен свят. Също както в Limbo, историята не е обяснена директно. Вие сте малко момче, чиято червена блуза често е единственото цветно нещо в заобикалящата сивота. Визуалният стил е поразителен с контраста на светлина и сянка. Всяка сцена крие малки детайли. Саундтракът е минималистичен, но пленителен. Ако има игра в този списък, която е визуален шедьовър, това е Inside. Inside предлага и повече от един край, което удължава времето, което можете да прекарате в играта.

 

5. Don’t Starve Together

fkvgwnp

Инди игрите не трябва винаги да са самотно приключение. Don’t Starve Together е мултиплейър версията на популярната инди игра Don’t Starve от Klei Entertainment. Играта е от жанра оцеляване (survival) с фентъзи елементи. С приятелите ви трябва внимателно да навигирате света и да събирате ресурси. Междувременно ще се срещнете с чудатите му обитатели – говорещи прасета, огромни черни птици и други. Сезонните промени са брутални и винаги трябва да сте подготвени предварително. Don’t Starve Together предлага много нови босове и механики, създадени специално за мултиплейър изживяването. Можете да се изгубите в играта с часове. Арт стилът ѝ е ексцентричен, но очарователен – напомня на анимация на Тим Бъртън.

Списъкът продължава на втората страница.

One thought on “Десетте най-добри PC инди игри на 2016

  • March 18, 2017 at 11:15 am
    Permalink

    От списъкът съм играл 6 игри и са много интересни.Don’t starve together я играхме много с приятелите ми.The witness има много и интерсни пъзели,в които трябва да намериш отговори там където не очакваш.

    Reply

Коментирай