„Ти“ на Каролайн Кепнес е трилър за книгомани. Такъв е и главният герой в романа – Джо е продавач в голяма книжарница в Манхатън, в която един ден среща момичето на мечите си. Бек е събирателен образ на всичко, което той някога е търсил в жените , олицетворение на съвършената женственост. Освен че е невероятно красива, тя споделя страстта на Джо към литературата, а мечтата ѝ е да стане писателка. Той мигом се влюбва в нея.

До тук историята звучи като класически любовен роман, само че любовта на Джо е едностранна и по-скоро прилична на преследване. По името от кредитната ѝ карта, Джо проследява профилите и социалното и присъствие в мрежата. Така лесно успява да научи навиците и интересите ѝ, да опознае приятелския ѝ кръг, дори да научи адреса ѝ.

Макар и в духа на класическия трилър, книгата насочва вниманието към притеснителните аспекти на „втория“ – виртуален, живот, който съществува паралелно на реалния за съвременния човек. Публичното споделяне на картини от бита и мислите разчупва самотата и е сякаш задължително умение, но липсата на материя придава фалшива стерилност и безопасност на интернет пространството. В резултат информацията, която публично може да бъде намерена в мрежата, оформя един твърде детайлен личен профил, който разкрива тайни и слабости, до които всеки има достъп. Това води до остра уязвимост, грижливо прикрита зад лъскави социални образи.

love-1100255_1920Героят на Кепнес лесно намира начин да се възползва от подробностите, които Бек е разкрила за себе си в интернет. Виртуалното му следене се превръща в реално преследване и дебнене. Джо успява да нагласи „случайна“ среща между двамата и да открадне мобилният ѝ телефон. Така получава достъп до личната кореспонденция на Бек. След това не му е трудно да я впечатли, той я познава и успява лесно да внуши чувството, че двамата просто са създадени един за друг.

В живота на младото момиче обаче има и други мъже. Първоначалното симпатичното увлечение на Джо преминава през притеснителната лудост на следенето, за да достигне върховната жестокост на убийството. Манията му по Бек и нежеланието му да дели вниманието ѝ ескалира до „отстраняването“ на всеки, който може да попречи на любовта им.

Книгата е динамична, поднася сюжета парче по парче до сглобяването на картина на пълен психологически хаос. Без да сковава от ужас и да отвращава с описания на крайна жестокост, това е един елегантен трилър, който с намигване принуждава читателя да прегледа онлайн профилите си с подозрително присвити очи. Написан с безкрайна любов към литературата, в мрачната история като цветни петна изплуват чудесни препоръки за книги – директно от библиотеката на един психопат с прекрасен литературен вкус.

"Ти"
Каролайн Кепнес
Колибри 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *