Август е последният летен месец и в опит да го задържа възможно най-дълго, ще ви разкажа набързо за “All over the place: Adventures in travel, true love and petty theft” от Geraldine DeRuiter. Препоръката ми е да вземете книгата с вас по време на лятната си почивка и да се забавлявате с комичните истории вътре, докато пиете мохито на плажа.

“All over the place” разказва за пътешествията на авторката, която списва популярен travel blog, за житейските ѝ неволи и успехи и за романтичната приказка, в която живее със съпруга си. “Когато една врата се затваря, друга се отваря”, казват хората, а историята тук е пример как става това на практика.

Джералдин губи работата си, която обожава. За да запълни времето си, докато търси следващото си призвание, тя придружава съпруга си на неговите околосветски бизнес ангажименти… и започва пише за това. Но вместо да описва местата, които посещава, тя разказва нелепи ситуации, в които попада (или създава) интернационално. Връща се назад в миналото си и споделя спомените си за семейството и съпруга си – носталгични, но и комични.

Полезна информация за пътуване няма да откриете, нито пък разсъжденията ѝ над живота ще ви впечатлят с изненадваща прозорливост или дълбочина. Но книгата ще ви хареса, ако не я отваряте с очакване за такива неща, а като неангажиращо четиво, което ще ви развесели.

In my defence (and you should know this by now), this book isn’t going to teach you how to travel. The only thing this book can do, if you read very closely and critically, is teach someone how not  to travel.

Обещавам, че ще се усмихвате на хумора и самоиронията, с които Джералдин пише. Забавни сравнения, цветни метафори и изобщо една личност, която разказва за себе си без да се взима на сериозно. Книгата няма ясно изграден сюжет, а се състои от хронологично подредени забавни епизоди, които ще освежат читателския ви опит.

Когато четете, ще си изградите следния образ за Джералдин (който тя сама създава за себе си): леко смотана, без особени умения и таланти, със склонност да взима грешни решения и непрекъснато да се съмнява в себе си. Едновремено с това фактологията показва, че тя е успешен блогър, който обикаля света с мъжа, с когото има ужасно романтична връзка, а в списъка ѝ с грешни житейски избори са неща като “изядох една салата на летището – а ми се щеше да не бях”.  She`s been doing great, но сякаш без да знае как точно. А това е типично за толкова много хора! Знам, че това звучи странно и дори малко дразнещо, но на мен ми се стори необичайно забавно – и ако ѝ дадете шанс, може би и на вас ще ви допадне. 🙂

There are very few moments in our lives when we got to embrace sucking at something. When we get to fail miserably and still find value in it. Travel is one of those things. Even if you don’t end up where you planned, you still might end up somewhere great.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *